Volledig scherm

Van der Most zoekt 20 miljoen

Vijf jaar geleden waren we hier ook. Toen met Van der Mosts helikopter voor een rondje langs zijn attractieparken in Duitsland.

Van der Most toonde in augustus 2008 bij de stop in Meppen zijn jongste aankoop: een oude elektriciteitscentrale van RWE, inclusief koeltoren op een 60 hectare groot terrein. We waren er bij, dat hij met Italianen onderhandelde over de aanschaf van attracties voor een overdekte kermis. Een gedenkwaardige sessie waarin met handen en voeten werd gesproken, want de Italianen spraken alleen Italiaans en Van der Most Nederlands met accent van Slagharen. Hij sprak daarbij de verwachting uit dat Funpark Meppen in 2010 zou kunnen openen.

Dat is iets anders gelopen. "Toen was het nog geen crisis en werkte ik nog met de bank", vertelt Van der Most (63). Met zijn huisbankier, ABN Amro, kreeg hij in 2010 een conflict, dat hij beschrijft in zijn in 2011 verschenen boek 'Super Nederland'. De bank zegde de kredietlijn ter grootte van 15 miljoen euro op en Van der Most moest op zoek naar nieuw geld, dat hij onder andere 'vond' door verkoop van een bedrijfsonderdeel. Sindsdien zit er 'geen eurocent van de bank' meer in zijn acht bedrijven, zegt Van der Most. "Van banken heb ik volledig mijn bekomst. Die willen niks en durven niks meer."

Het conflict met de bank en het moeizame vergunningentraject in Duitsland, heeft tot een flinke vertraging van het project Funpark Meppen geleid. Maar de kartbaan, één van de drie geplande hotels, de horeca- en congresaccommodatie, het parcours waar met quads en buggy's kan worden gecrost zijn nu klaar. Net als het trialparcours waar met (huur)jeeps kan worden gereden. Volgende maand gaat het park in de weekeinden open en vanaf 1 juli kan het publiek er dagelijks terecht.

"Stap in", zegt Van der Most, terwijl hij het portier van één van de terreinwagens opent. "Dan rijden we rond en krijg je er een gevoel bij." Hij stuurt de jeep langs het jetski-meer met beachclub en het 2,5 kilometer lange racecircuit. "De exploitatie van het circuit dragen we over aan een gespecialiseerd bedrijf. Er komt nog een paddock bij. Er kan met huurauto's worden gereden, maar het circuit voldoet ook aan internationale eisen voor races tot en met de DTM-tourwagenklasse en Formule 3."

We passeren de 850 meter lange wildwaterbaan waarvan de contouren al zichtbaar zijn, de toekomstige duiktoren en de camping. "Inclusief de camping, kunnen op dit terrein per nacht straks 1.500 personen verblijven", zegt Van der Most. "Het hotel met 120 bedden, verdeeld over 27 kamers met 3 tot 12 bedden, is nu klaar. Voor volgend jaar staat de bouw van een luxe hotel met 90 bedden op de planning." De overdekte kermis annex speelparadijs (investering 5 miljoen euro) moet in 2015 het sluitstuk worden van het project.

Funpark Meppen is, zeker zo lang de overdekte kermis er nog niet is, vooral een vrijetijdspark voor volwassenen. De marketing zal dan ook gericht zijn op bedrijfsfeesten, congressen, vrijgezellenfeesten en uitstapjes van sport- en personeelsverenigingen, terwijl het complex zich volgens Van der Most ook leent voor 'festivals en evenementen zoals de Zwarte Cross in Nederland'.

Ondertussen schaakt Hennie van der Most op verschillende borden. Hij heeft nog recreatiepark Wangerland in Noord-Duitsland en natuurlijk Kernwasser Wunderland in Kalkar. "Recent hebben we daar uitgebreid met congresruimte om ook in de stillere periode gasten over de vloer te hebben."

De crisis maakt dat hij nu 'nog veel korter op zijn acht bedrijven zit dan hij gewend was', zegt hij. "Mijn staalbouwbedrijf heeft het bijvoorbeeld door de malaise in de bouw niet makkelijk. Vanmorgen zat er weer een briefje bij de post met de melding van een failliete klant. Gaan we weer voor 40.000 euro het schip in."

Hij ziet nog weinig licht in de duisternis. "Er zijn ingrijpende maatregelen nodig om de boel weer aan de gang te krijgen. De pensioenfondsen moeten hun geld in Nederland gaan investeren en niet in het buitenland. Laat ze het tegen een vaste rente van 3 procent via de banken uitzetten als risicodragend vermogen. De regering moet daar garant voor gaan staan."

Hij laat zich door alle economische malaise niet uit het veld slaan. Hij toont tekeningen van Speelstad Rotterdam, dat in en rond een voormalige afvalverbrandingsinstallatie vorm moet krijgen. Kosten: 15 miljoen euro. "We zijn er nu aan het slopen. Ik heb nog geen tijd om dood te gaan. Ik wil nog heel veel doen."

De Stentor gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

Achterhoek