Verzet tegen asfaltering zandpad bij Lochem ‘om gescheur te voorkomen’

videoBewoners van recreatiehuisjes in het buitengebied van Lochem zijn fel tegen asfaltering van het zandpad van de Ossenbeltsdijk, waar paardenfokkerij Sham Stables om vraagt. De gemeente ging er al mee akkoord, maar de politiek vindt dat besluit op zijn minst voorbarig. ,,Het is niet nodig, het is een natuurgebied én het is gevaarlijk", zegt bewoner Dick Heesen. 

GroenLinks in de Lochemse gemeenteraad gaat steun zoeken bij andere partijen om de asfaltering tegen te houden. Sterker nog: als het aan de milieupartij ligt, wordt zelfs het stukje asfalt dat er nu al ligt, weer zandpad. ,,De argumenten om de weg te asfalteren, zijn erg zwak”, zegt fractievoorzitter Linda Sanders van GroenLinks. ,,En we koesteren onze zandwegen in de natuur, dus laten we ons daar zoveel mogelijk aan houden. Dit plan brengt andere mensen op ideeën.”

De eigenaren van Sham Stables willen graag asfalt tot voor hun deur vanaf de Zutphenseweg omdat hun eigen paardentrailers, maar ook auto's van bezoekers en klanten zich stuk rijden op het hobbelige pad. ,,Er zitten echt hele dikke gaten in de weg”, zegt Reinske Anzarouti van Sham Stables. ,,De weg moet elk half jaar wel een keer gerepareerd worden. Dat is ook heel kostbaar.”

Strakke asfaltlaag

Aan de weg ligt een uitgang van vakantiepark Resort Achterhoek, maar ook het kleinere parkje De Witte Berken grenst aan de Ossenbeltsdijk. Daar heeft Dick Heesen een chalet. ,,Een asfaltweg kost ook veel aan onderhoud. Ik kan het weten, want ik heb jaren in het wegenonderhoud gewerkt”, zegt Heesen. ,,Er komen hier veel wandelaars en gezinnen met kinderen die hier leren fietsen. Er wordt nu al best hard gereden, wat moet dat worden als er straks een strakke asfaltlaag op ligt?”

Met meerdere bewoners toog Heesen twee weken geleden al naar de gemeenteraad om bezwaar te maken tegen de asfaltplannen. ,,Het lijkt erop dat iedereen er op tegen is, behalve de mensen van de manege.”  Heesen maakt zich vooral kwaad dat het college van burgemeester en wethouders het plan er al eerder ‘probeerde door te drukken'. ,,In 2018 hoorden we, twee weken voordat er geasfalteerd zou worden, van het plan. Dat werd toen gelukkig afgeblazen, maar nu proberen ze het er weer doorheen te krijgen zonder de gemeenteraad en alle omwonenden te informeren.”

Dick Heesen op de Ossenbeltsdijk, een onverharde pad vol kuilen. De eigenaar van de paardenfokkerij aan de weg wil die graag geasfalteerd hebben.
Volledig scherm
Dick Heesen op de Ossenbeltsdijk, een onverharde pad vol kuilen. De eigenaar van de paardenfokkerij aan de weg wil die graag geasfalteerd hebben. © Jeroen Jazet

Volgens een gemeentewoordvoerder is de Vereniging van Eigenaren (VVE) van de Witte Berken per brief geïnformeerd over het voornemen en is dat ook in de officiële publicaties op tijd vermeld. ,,Alleen de ex-voorzitter van de VVE heeft dat niet doorgegeven aan zijn opvolger.”

Memo

Heesen en zo'n 36 andere omwonenden tekenden bezwaar aan tegen het besluit, maar die werden door Lochem aan de kant geschoven omdat de (tijdelijke) bewoners van de parken geen belanghebbenden zijn en dat de asfaltering op goede gronden is toegestaan. Er is geen vergunning voor nodig en dus hoeft de gemeenteraad niet geïnformeerd te worden, stelt het college in een memo aan de gemeenteraad.

De gemeente besloot de asfaltering toe te staan omdat er door de fokkerij veel zwaar verkeer over het pad rijdt. Daardoor moet de weg vaak hersteld worden en dat kost volgens de gemeente Lochem veel geld.

GroenLinks vindt echter dat er ook naar andere argumenten gekeken moet worden. ,,Het is heel simpel: dit is een natuurgebied en de natuur lijdt onder een asfaltweg", zegt Linda Sanders van GroenLinks. ,,Het besluit hoefde misschien niet getoetst te worden door de gemeenteraad, maar het college had ook gewoon ‘nee’ kunnen zeggen. Er zijn altijd wel bedrijven die zoiets willen. Als je hierin meegaat, zul je bijna iedereen die in de natuur iets wil asfalteren, toestemming moeten geven.”

GroenLinks dient deze week een motie in om het besluit tegen te houden. De gemeenteraad moet daar over een week of twee over stemmen.  

  1. Speciale zorghotels in Apeldoorn en Almen voor (corona)patiënten: ‘Druk op acute zorg moet afnemen’
    PREMIUM

    Speciale zorghotels in Apeldoorn en Almen voor (corona)patiënten: ‘Druk op acute zorg moet afnemen’

    In Apeldoorn en Almen worden op de oude locatie van het Julianaziekenhuis en hotel Ehzerwold tijdelijk twee zorghotels geopend. In Almen is plek voor coronapatiënten en mensen die palliatieve nodig hebben. In Apeldoorn kunnen coronapatiënten uit het ziekenhuis terecht die nog steeds zorg nodig hebben. Gezamenlijk bieden de hotels plek voor bijna 200 patiënten in Noord- en Oost-Gelderland.

Achterhoek