Volledig scherm
© ED

Video l Wat betekent een lagere snelheid voor de reistijd tussen Eefde en Gorssel?

EEFDE/GORSSEL - De discussie over de veiligheid op de N348 tussen Eefde en Gorssel spitst zich toe op de gewenste maximumsnelheid. Wat betekent dit voor de reistijd?

Vijftig, zestig of tachtig kilometer per uur? De provinciale politiek debatteert vandaag over de provinciale weg tussen Eefde en Gorssel. Officieel is de herinrichting van twee kruispunten in Eefde en Gorssel onderwerp van gesprek maar in de praktijk is de gewenste maximumsnelheid op dit tracé van de N348 het grootste punt van discussie. Vijftig of tachtig, wat scheelt het eigenlijk qua reistijd? We nemen de proef op de som.

Factoren
Uiteraard is de invloed op de reistijd afhankelijk van een heel aantal factoren. Een vrachtwagen heeft na een rotonde of stoplicht immers meer tijd nodig om op gang te komen dan een motorrijder. En in de spits is de doorstroming stroperiger dan daarbuiten, als weggebruikers geregeld vrij baan hebben. Maar toch: een testrit leert dat weggebruikers die niet worden opgehouden door voorliggers ongeveer een minuut langer onderweg zijn als de maximumsnelheid wordt teruggeschroefd naar vijftig of zestig kilometer per uur. De rit tussen Eefde en Gorssel duurt dan iets meer dan drie minuten.

Verkeerslicht
De exacte reisduur is naast het snelheidsregime ook afhankelijk van de vraag of een weggebruiker meteen kan doorrijden bij het verkeerslicht bij Gorssel of vanuit stilstand aan dit tracé moet beginnen. Met tachtig kilometer per uur duurt hetzelfde ritje iets meer dan twee minuten.

Vandaag is het aan provinciale politici om er iets van te vinden. Meerdere partijen gaven vorige week tijdens een bespreking aan oog te hebben voor de wens van omwonenden. Wat dit in de praktijk betekent blijkt vandaag. Is circa een minuut extra reistijd een snelheidsverlaging waard?

Achterhoek