Van de voetveer tussen Wilp en Gorssel heeft de gemeente Lochem al aangekondigd dat deze moet blijven bestaan. De gemeente Lochem blijft de ondernemer die deze veer exploiteert, ondersteunen. Ook de gemeente Voorst betaalt hieraan mee.
Volledig scherm
Van de voetveer tussen Wilp en Gorssel heeft de gemeente Lochem al aangekondigd dat deze moet blijven bestaan. De gemeente Lochem blijft de ondernemer die deze veer exploiteert, ondersteunen. Ook de gemeente Voorst betaalt hieraan mee. © Foto archief/Arjan Gotink

VVV Lochem: meer aandacht voor toerisme is noodzakelijk

Aandacht en investeren in de toeristische sector in de gemeente Lochem is hard nodig. De toeristische en recreatieve sector in Lochem staat nu stil en stilstand betekent achteruitgang. Want ook andere regio’s zetten in op het versterken van het toerisme omdat zij ook het belang ervan in zien. De concurrentiepositie van de gemeente Lochem moet dus niet verzwakt worden. Laat het dus niet meer woorden alleen blijven en laten we proberen ook tot uitvoering van projecten komen.

Dit betoogde de nieuwe voorzitter van de VVV in Lochem, Ramon Bakhuizen, gisteravond in het gemeentehuis van Lochem tijdens een bespreking van de nota Recreatie en Toerisme die onlangs door de gemeente is gepubliceerd. 

Herleven

In de nota spreekt de gemeente de ambitie uit dat oude tijden moeten herleven. De gemeente doelde op de periode in de jaren zeventig van de vorige eeuw toen Lochem samen met het Limburgse Valkenburg aan de wieg stond van de vrijetijdseconomie.

Angst

De nieuwe voorman van de VVV – hij volgde onlangs Jacobus Trijsburg op die na bijna dertig jaar afscheid nam als voorzitter – benadrukte dat de VVV zijn verantwoordelijkheid zal nemen daar waar het aan komt op het uitvoeren van projecten. Bakhuizen doelde dan op directe VVV-aangelegenheden (zoals het realiseren van een zogenaamde inspiratiecentrum in het VVV-pand in het centrum van Lochem) , maar ook als het gaat om algemenere toeristische ambities in Lochem wil de VVV zoveel mogelijk meedenken en meewerken om die te realiseren. Want tot twee keer toe sprak de VVV-voorzitter ook de angst uit dat het beleid zich teveel beperkt tot papier en praten, en te weinig omgezet wordt in daden. Maar hij onderstreepte ook nadrukkelijk dat de VVV zijn instemming betoont met de nota.

Re-creatiecentrum

Behalve het inspiratiecentrum ( dat een soort belevingscentrum moet worden voor bezoekers van Lochem), komt er in Lochem ook een re-creatiecentrum. Dat wordt een fysiek of virtueel centrum voor lokale ondernemers die zich mede bezig willen houden met Lochem promotie, aldus wethouder Eric-Jan de Haan. Deze ondernemers doen nu inspiratie op bij de Deventer Gasfabriek, waar de gemeente Lochem voor 15000 euro een abonnement heeft om sessies te volgen. De Gasfabriek is een broedplaats van start-ups, studenten, jonge ondernemers en wat meer ervaren ondernemers. Opzet is dat dit in een kleinere vorm ook in de gemeente Lochem zijn beslag moet krijgen.

Toeristenbelasting

De gemeente Lochem wil volgend jaar ook meer en beter werk gaan maken van het innen van de toeristenbelasting. Daar komt momenteel niet veel van terecht. Volgens wethouder De Haan is het de bedoeling dat de opbrengst van deze belasting ook ten goede komt aan het bevorderen van het toerisme.

Achterhoek