Bob Ross
Volledig scherm
Bob Ross © ADN Beeldredactie

Wereldprimeur voor Gorssel: enorm populaire schilder Bob Ross krijgt voor het eerst tentoonstelling

VideoEen enorme afro-coupe, geweldige persoonlijkheid en een talent om supersnel landschappen te schilderen. Op de dag dat de immens populaire Bob Ross 77 jaar zou zijn geworden,  maakt museum MORE in Gorssel bekend dat er volgend jaar voor het eerst een solotentoonstelling te zien is van de Amerikaan.  

Zoals hij zelf altijd zei: ‘Let’s have some fun!’

Hypnotiserend

Wie heeft er niet een keer met zijn mond open van verbazing gekeken naar tv-serie The Joy of Painting? Ross zette in zijn programma telkens binnen dertig hypnotiserende minuten een landschap neer. Tijdens de expositie in Gorssel worden zo'n veertig werken uit zijn tv- oeuvre getoond. Uiteraard met almighty mountains, happy little trees en fluffy clouds. 

Het komt altijd goed

‘There are no mistakes, just happy accidents’. Het komt altijd goed in de wereld van Bob Ross. En dat is waarom de Amerikaanse art instructor waarschijnlijk nog altijd zo geliefd is. Zijn motto: iedereen kan schilderen! Ook als je nog nooit een kwast gehanteerd hebt. In 381 afleveringen schilderde Bob besneeuwde bergen, puntige naaldbomen, donzige loofbomen, schuimende watervallen, stille bospaadjes en spiegelende meertjes. De natuur was zijn grootste inspiratiebron. 

Op YouTube zijn verschillende grappig filmpjes te vinden van de schilder:

Steeds meer fans

Hoewel Ross in 1995 al is overleden wordt zijn tv-serie wereldwijd voortdurend herhaald en groeit zijn hoeveelheid fans nog altijd. Ook jonge generaties herontdekken hem en nemen zelfs online deel aan Bob Ross-streaming marathons. 

Prachtig fenomeen

Bobs doel was mensen plezier te laten beleven aan schilderen. Maar hij bereikte meer, zo zegt  museum MORE. ‘Vanuit zijn intieme, eenvoudige tv-studio spreekt Bob je persoonlijk toe, met een bevrijdend geloof in de maakbaarheid van talent.’  Artistiek directeur Ype Koopmans: ,,Bob Ross is een prachtig fenomeen in de populaire cultuur. Een ontwapend blije promotor van schildervreugde die op een authentieke en laagdrempelige manier angst voor kunst maken en kunst kijken wegneemt.’’

Deze expositie in Museum MORE in Gorssel is in het najaar van 2020 te zien.  

De afleveringen van The Joy of Painting zijn nog altijd online te bekijken:

Achterhoek