Bij de milieustraat in Meppel brak afgelopen najaar brand uit, net op de dag dat Albert T. het gehuurde terrein definitief moest verlaten.
Volledig scherm
Bij de milieustraat in Meppel brak afgelopen najaar brand uit, net op de dag dat Albert T. het gehuurde terrein definitief moest verlaten. © Wilbert Bijzitter

Afvalondernemer Albert T. uit Staphorst blijft vastzitten maar stelt: ,,Ik handelde uit noodweer’’.

De van poging tot doodslag verdachte afvalondernemer Albert T. (50) uit Staphorst blijft nog zeker tot zijn rechtszaak in juni vastzitten. Dat heeft de rechtbank dinsdag bepaald. T. stelt dat hij handelde uit noodweer toen hij in december vorig jaar een man in zijn hals sloeg ging met een snijbrander.  

Ondernemer T. en het slachtoffer hadden al langer een conflict; dat ging over het gebruik van de milieustraat in Meppel. Dat terrein is eigendom van het Genemuider slachtoffer, dat T. er vanaf wilde houden. T. meende er echter nog steeds gebruik van te kunnen maken. 

Conflict escaleert

Dat escaleerde op 17 december vorig jaar toen T. zich toegang tot het bedrijfsterrein wilde verschaffen en met een snijbrander het toegangshek open wilde branden.  De terreineigenaar van Van Dijk Containers wilde daarop ingrijpen waarna een worsteling ontstond en de eigenaar -aldus Justitie- door T. verwond werd. De Staphorster haalde met de snijbrander uit en raakte de terreineigenaar in zijn hals; een slagader werd ternauwernoord gemist. Het slachtoffer liep wel een grote wond op. 

Videoverbinding

Bij de pro forma-zitting in Assen dinsdagmorgen waren verdachte noch zijn advocaat fysiek aanwezig. Ook bleef de publieke tribune leeg; enkel een paar persmensen vergezelden de Officier van Justitie, rechters en griffier in de zittingzaal. Verdachte en zijn advocaat communiceerden via een videoverbinding met de rechters. Reden: de coronacrisis. 

T., die inmiddels al drie maanden vast zit,  stelde dat hij die dag uit noodweer handelde ,,Ik vind dat ik hier onterecht zit en dat ik eigenlijk vrijgelaten moet worden. Hij nam een groot risico door mij aan te vallen, ik handelde uit noodweer. Ik kon niet anders.’’ 

Onderzoek ‘thermische lans’

Volgens de Officier van Justitie is het onderzoek naar het incident bijna afgerond; het is nog even wachten op rapporten van de Reclassering en de psycholoog over de persoonlijke omstandigheden en psyche van T.  Ook besloot de rechtbank dat er nog nader onderzoek moet komen naar de ‘thermische lans’ (snijbrander) die T. zou hebben gebruikt. 

Brief

De advocaat van T., Evert van der Meer, verzocht de rechtbank T. op vrije voeten de inhoudelijke behandeling van de zaak op 16 juni af te laten wachten. De rechtbank ging daar niet in mee en vindt dat het risico dat T. eenmaal op vrije voeten zich weer bezondigt aan strafbare feiten in dit conflict te groot. De rechtbank wees erop dat T. vanuit de gevangenis in Veenhuizen het slachtoffer ook weer een -niet verzoenend bedoelde- brief heeft gestuurd. 

Afvalondernemer Albert T., inmiddels persoonlijk failliet verklaard, is al jarenlang in conflict met verschillende overheden en zakelijke relaties over hoe hij zijn bedrijven runde. Hij kreeg meerdere dwangsommen opgelegd voor overtreding van milieuregels in Staphorst en Stadskanaal en is al meerdere keren opgepakt. 

Kop van Overijssel