Auto komt tot stilstand op spoorwegovergang terwijl trein nadert

videoEen trein heeft donderdagmorgen een auto geramd ter hoogte van het Jaagpad in Meppel. De auto stond stil op het spoor in de buurt van een spoorwegovergang. De bestuurster kon ongedeerd uitstappen. 

Politie-, brandweer- en Prorailmedewerkers zijn gisterochtend druk bezig langs het spoor bij het Jaagpad in Meppel, vlakbij de afslag van de A32. Rond 8.00 uur raakt de intercity van Leeuwarden naar Zwolle een auto die op het spoor naast de weg tot stilstand was gekomen. De bestuurster kon op tijd uitstappen. 

Volledig scherm
Ongeluk trein spoorwegovergang Leeuwarden - Zwolle © ProRail / Stefan Verkerk

Al snel komen de hulpdiensten ter plekke en worden de toegangswegen naar het spoor afgesloten. De ruim vijfhonderd reizigers die onderweg zijn naar bijvoorbeeld school, werk of het vliegveld, kunnen niets anders dan wachten. 

Vervangende trein

Even later komt er een nieuwe trein aanrijden. Na ongeveer twee uur kunnen de reizigers via speciale trappen uit het treinstel stappen en via het spoor naar de vervangende trein lopen. Ook komen er twee touringcars voor de reizigers naar Schiphol, maar die kunnen even later rechtsomkeert maken. Reizen met de trein blijkt toch sneller. 

 Het onderzoek naar de toedracht van ongeluk is dan al in volle gang. De politie zet drones in om de situatie goed in kaart te kunnen brengen. Waar in eerste instantie nog over autopech op het spoor wordt gesproken, wordt later gesteld dat er nog onderzoek naar de oorzaak gedaan moet worden door de verkeersongevallenanalyse. 

Thuisgebracht 

De bestuurder is dan al thuisgebracht door de politie. Woordvoerder Ernest Zinsmeyer van Politie Noord, waaronder politie Drenthe valt: ,,De auto kwam tot stilstand, de vrouw zag de trein aankomen, kon op tijd uitstappen en bleef ongedeerd. Er is even sprake van geweest dat wij de vrouw aanhielden voor verhoor, maar daarvan hebben de collega’s ter plaatse afgezien.’’

De vrouw kan volgens de politie later alsnog voor een getuigenverklaring worden opgeroepen. ,,Verschillende diensten doen ter plaatse onderzoek naar de oorzaak van de auto op de spoorwegovergang, wij weten nog niet zeker waardoor zij tot stilstand kwam daar.’’

Getuigenverklaring

Het kan dus zijn dat er een andere oorzaak is van het ongeval dan autopech. ,,We sluiten geen scenario uit, misschien dat ze in een slip was geraakt en daar tot stilstand kwam. We doen daar onderzoek naar en als het nodig is, zal de vrouw later alsnog kunnen worden gevraagd om een getuigenverklaring af te leggen op het bureau.’’

Volledig scherm
De auto die door de intercity Leeuwarden - Zwolle werd geramd en tientallen meters werd meegesleurd ter hoogte van Meppel. © Harm Meter

De vrouw komt overigens niet uit deze contreien. ,,Uit Friesland ergens’’, zegt een politieman die uit respect voor haar privacy verder niets kwijt wil.

Haar auto werd rond 11.30 uur afgesleept en afgevoerd door een bergingsbedrijf waarna het beschadigde spoor kon worden hersteld. Het treinverkeer tussen Meppel en Steenwijk werd om 13.00 uur weer opgestart. 

  1. Conflict e-bikebazen loopt hoog op: Stella uit Nunspeet en Amslod uit Meppel ruziën over reclames
    PREMIUM

    Conflict e-bikebazen loopt hoog op: Stella uit Nunspeet en Amslod uit Meppel ruziën over reclames

    E-bikefabrikant Stella Fietsen uit Nunspeet beschuldigt concurrent Amslod uit Meppel van oneerlijke handelspraktijken en merkinbreuk en dreigt met een rechtszaak. Aanleiding is een campagne waarbij Amslod hoge kortingen beloofde aan mensen die een e-bike van Stella inruilden. Bert Jonkeren van Amslod is niet van plan in te binden en noemt de aangetekende brief van Stella ‘kinderachtig’.

Kop van Overijssel