Bijzonder beeld: roze pelikaan duikt op tussen ooievaars in de buurt van Meppel

videoHij valt nogal op een in grote groep ooievaars bij Meppel: een roze pelikaan. Vogelaars kijken hun ogen uit. Het gebeurt niet vaak dat de enorme vogel zich in het wild laat zien in ons land. 

Het is waarschijnlijk een dwaalgast - roze pelikanen voelen zich doorgaans meer thuis in zuidelijker streken van Europa. Het dier heeft in elk geval geen ring om een van de poten en is dus niet afkomstig uit gevangenschap.

Het levert mooie plaatjes op, deze  ‘pelicanus onocrotalus’ in het Reestdal in de buurt van Meppel. De grote vogel laat zich parmantig gelden tussen de ooievaars, onder meer op landgoed de Havixhorst.

Corien Bruins Slot van de Zwolse afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) ging vrijdag naar het landgoed om foto’s en video te maken van de bijzondere vogel. Het is vlakbij een ooievaarsstation, die dieren worden er gevoerd. Mogelijk komt de pelikaan op het eten af. 

Volledig scherm
De pelikaan temidden van de ooievaars bij Meppel. © corien bruins slot
Volledig scherm
De pelikaan voelt zich kennelijk in goed gezelschap. © corien bruins slot
Volledig scherm
De pelikaan komt mogelijk vanwege de voeding die de ooievaars krijgen. © corien bruins slot
Volledig scherm
Foto ter illustratie © ADN Beeldredactie
Volledig scherm
De pelikaan tussen de Nederlandse ooievaars. © Videostill
  1. Weilanden, voetbalvelden, plantsoenen, plantvakken: alles wordt beter dankzij worm en ‘wondermiddel’ bokashi
    PREMIUM
    Video

    Weilanden, voetbalvel­den, plantsoe­nen, plantvak­ken: alles wordt beter dankzij worm en ‘wondermid­del’ bokashi

    Betere landbouwgrond, strakkere voetbalvelden, mooiere plantsoenen en een flinke besparing van water. Agrariërs, onderhoudsdiensten en gemeenten in de regio zien dit ideaalbeeld binnen handbereik komen. Dankzij het oprakelen van een oude hergebruikmethode van onder andere bladafval: bokashi. Over hoe krioelende pendelwormen het groen in de regio een boost moeten geven.

Kop van Overijssel