Volledig scherm
De trein staat op het punt de auto te rammen © Still YouTube

Bizarre beelden: door intercity geramde auto bij Meppel ‘wachtte’ op spoorbrug

update + videoDe auto die donderdagmorgen bij Meppel werd geramd door de intercity Leeuwarden - Zwolle, stond op een spoorbrug en niet op een spoorwegovergang. Dat bevestigt Politie Noord naar aanleiding van bizarre beelden die zijn opgedoken over de aanrijding.

José van Gijssel (woordvoerder Politie Noord-Nederland): ,,Het klopt dat de auto op de spoorbrug stond en niet op de spoorwegovergang, zoals ook te zien is in het filmpje.’’

Het gaat om deze video. Als je er op klinkt, ga je naar het filmpje op YouTube. 

De auto, die toebehoorde aan een vrouw uit Friesland, werd gisteren rond 08.00 uur geramd door de intercity Leeuwarden - Zwolle ter hoogte van het Jaagpad in Meppel, vlakbij de afslag van de A32, in de buurt van een spoorwegovergang.

Twijfel

De bestuurster kon op tijd uitstappen. Al snel bleek dat er twijfel rees over de vraag of zij daar door pech tot stilstand was gekomen, zoals spoorwegbeheerder ProRail in eerste instantie meldde via een tweet. 

Een ooggetuige verklaarde bovendien dat de auto niet óp de spoorwegovergang tot stilstand was gekomen maar elders. Een agent ter plaatse vertelde de vrouw volgens een andere getuige dat zij mogelijk zou worden verhoord en dat ze een advocaat mocht raadplegen.

Onduidelijk

Daar zag de politie vanaf en de vrouw werd door hen naar huis gebracht. Woordvoerder Ernest Zinsmeyer van Politie Noord donderdag: ,,De auto kwam tot stilstand, de vrouw zag de trein aankomen, kon op tijd uitstappen en bleef ongedeerd. Er is even sprake van geweest dat wij de vrouw aanhielden voor verhoor, maar daarvan hebben de collega’s ter plaatse afgezien.’’

Er werd vervolgens aanvullend onderzoek verricht, onder anderen door een drone-team en  verkeersongevallenanalyse, maar de politie kon tot vrijdagmiddag nog niets melden over de toedracht. Wel kon het zijn dat de vrouw alsnog voor een getuigenverklaring naar het bureau kan worden opgeroepen.

Bizar ongeval

Woordvoerster Van Gijssel na vragen over het onderzoek: ,,Het loopt nog, we doen nader onderzoek hoe de auto daar terecht is gekomen. Op dit moment is het vermoeden dat mevrouw de macht over het stuur is verloren en op die manier van de weg is geraakt en op het spoor terecht is gekomen.’’

Na het bizarre ongeval moesten zo’n vijf- a zeshonderd reizigers worden geëvacueerd met een andere trein. De NS heeft tot 13.15 uur bussen moeten inzetten tussen Meppel en Steenwijk om andere reizigers te vervoeren.

Volledig scherm
De auto werd na de klap tientallen meters meegesleurd. © ProRail / Stefan Verkerk

Kop van Overijssel