Volledig scherm
© Martijn Bijzitter

Blinde oud-paralympiër Jan Feenstra uit Meppel geridderd

Jan Feenstra, de 72-jarige oud-voorzitter van basketbalvereniging Red Giants en vrijwilliger van onder meer de Oogvereniging, is gisteravond tijdens het Sportgala van Meppel benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Feenstra nam als blinde sporter in 1987 deel aan de Paralympische Spelen van Toronto.

Feenstra werd blind in 1966 en heeft zich sindsdien als vrijwilliger ingezet voor vele stichtingen. Meteen nadat hij zijn zicht verloor, meldde hij zich bij toen nog de Blindenbond (tegenwoordig bekend als de Oogvereniging). In deze baan helpt hij veelal oudere mensen die blind zijn geworden, door ze te leren welke hulpmiddelen er zijn voor mensen met oogaandoeningen.

Ook is hij vanaf 1979 negen jaar lang vrijwilliger geweest van wijkvereniging Oosterboer in Meppel. Hier heeft hij zowel de rollen van penningmeester als voorzitter vervuld. Van 2006 tot 2016 was Feenstra ook bestuurslid op het gebied van pr en sponsoring bij stichting Meppel Vol Vaart. Onder meer het grachtenfestival Meppel, waar elke jaar meer dan 10.000 mensen naar toe komen, wordt georganiseerd door deze stichting.

Paralympische Spelen

Jan Feenstra is bijzonder sportief, zo werd gisteren onderstreept. Hij was vrijwilliger en voorzitter bij topbasketbal Meppel Red Giants/Computerij, actief bij MSC en vrijwilliger bij het sportgala. En in 1987 nam hij dus deel aan de Paralympische Spelen in Toronto, waar hij meedeed aan het onderdeel zwemmen. Al deze zaken waren voor de koning voldoende om Feenstra te benoemen tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Kop van Overijssel