Volledig scherm
© ANP XTRA

Boekhouder uit Meppel vrijgesproken van fraude met 455.000 euro aan valse facturen

Een 68-jarige ex-boekhouder uit Meppel is vrijgesproken van fraude ter grootte van 455.000 euro. De rechtbank in Zwolle acht niet bewezen dat de man betrokken was bij het opstellen van valse facturen.

Dat bleek donderdag uit het vonnis van de rechtbank in Zwolle. 

De inmiddels gepensioneerde boekhouder verkocht in 2012 twee bv’s aan een Engelsman. Via die twee ondernemingen werd vervolgens jarenlang met valse facturen omzetbelasting teruggevraagd van de fiscus. In totaal werd de Belastingdienst voor 455.000 euro getild. 

Bankpas opgestuurd

Het geld kwam terecht op een bankrekening op naam van de 68-jarige inmiddels gepensioneerde boekhouder Willem Z. uit Meppel. Hij had bij de verkoop van de bedrijven die bankrekening overgedragen, zei hij. Niet door zich bij de bank uit te laten schrijven, maar door de bankpas naar de verkoper op te sturen. Ook stond hij bij de Kamer van Koophandel nog als leidinggevende ingeschreven.

Volgens de rechtbank had de boekhouder geen leidende rol binnen die ondernemingen. De rechters zien ‘onvoldoende aanknopingspunten voor een bewezenverklaring’. Ook opvallend is dat laptops, een externe harde schijf en een usb-stick zijn onderzocht, maar de resultaten van dat onderzoek niet aan het strafdossier zijn toegevoegd.

Tegen Z. was een halfjaar cel en een boete van 455.000 euro geëist.

  1. Sanne (25) uit Meppel kreeg ghb in haar drankje en richt zich tot de dader: ‘Je bent te laf voor woorden’
    PREMIUM
    video

    Sanne (25) uit Meppel kreeg ghb in haar drankje en richt zich tot de dader: ‘Je bent te laf voor woorden’

    Sanne Huizing (25) voelt zich opeens niet goed en zakt buiten het café in Meppel in elkaar. Overgeven, rillingen en dan gaat het licht uit. Een bloedtest op de huisartsenpost wijst twee dagen later onverbiddelijk uit: ghb. En niet zo'n klein beetje ook. In haar drankje gegooid door een wildvreemde. Ze doet haar verhaal, om anderen attent te maken. ,,Het is een horrorfilm.”

Kop van Overijssel