Volledig scherm
Het Corso in Sint Jans Klooster trekt ieder jaar veel bekijks. Dit jaar is er echter een dahliaprobleem. © COV Sint Jansklooster

Corso Sint Jansklooster kampt met dahliatekort: ‘Dit hebben we nog nooit meegemaakt’

Dit hebben ze nog nooit meegemaakt: een tekort in dahlia's bij de beroemde bloemencorso in Sint Jansklooster. De reglementen moeten zelfs op de schop door het ernstige tekort, de corsogroepen krijgen namelijk lang niet alles van de aangevraagde kleuren dahlia's. 

Dit weekend vond er een spoedvergadering plaats tussen de bloemencommissie, corsobouwers en het hoofdbestuur van de Christelijke Oranje Vereniging (C.O.V). De uitkomst viel zwaar op hun maag: er zijn lang niet genoeg dahlia's beschikbaar. Elk jaar kunnen de corsobouwers aangeven hoeveel bloemen zijn willen bestellen. Ook kweken groepen zelf dahlia's, maar dat zijn er lang niet genoeg. Extra bloemen worden vaak uit Vollenhove, Zundert en Lichtenvoorde gehaald. Dit jaar lukt het maar om tachtig procent van de benodigde bloemen bij elkaar te krijgen. 

Quote

We rekenen erop dat onze corsobou­wers zo creatief zijn, dat dit geen probleem vormt

Hoege Heetebrij , voorzitter COV

Tekort

Het tekort komt door het aantal dahlia's per plant, laat de COV weten. Door de droge grond dit jaar geven de planten veel minder bloemen. ,,Zo ernstig als dit jaar hebben we het in die 50 jaar durende geschiedenis nog nooit meegemaakt. We hebben wel eens een tekort gehad. Maar dan waren er andere corsoplekken die nog wel konden leveren’’, weet Robert van Benthem van de bloemencommissie. De commissie heeft met alle corsoplekken in Nederland contact gehad, maar tevergeefs. ,,Iedereen levert het maximale. Alle dahliavelden in Nederland worden kaalgeplukt om de schade zo beperkt mogelijk te houden”.

Reglementen

De reglementen van de corso zijn nu noodgedwongen aangepast. Eerder moest een corsocreatie altijd voor minimaal 95 procent uit Dahlia's bestaan. Nu moet de organisatie eerst bekijken hoeveel bloemen er donderdag precies geleverd kunnen worden. Als daar 70 procent van binnenkomt, mogen de corsobouwers de overige dertig procent opvullen met boomschors, riet, groente of andere natuurlijke materialen. ,,We rekenen erop dat onze corsobouwers zo creatief zijn, dat dit geen probleem vormt. Gelukkig hadden ze allemaal begrip voor de situatie, dat was heel fijn”, meldt COV-voorzitter Hoege Heetebrij.

Noodklok

Vorige week luidde het corso ook al de noodklok: veel bouwgroepen liggen op achterstand. De wagens zijn te groot. Het Corso in Sint Jansklooster wordt gehouden op vrijdag 16 en zaterdag 17 augustus. Op vrijdag zijn de verschillende creaties tussen 14.00 en 20.30 uur in het centrum te bewonderen. Zaterdag vindt het corsofestival plaats vanaf 12.00 uur. 

  1. Doodgeschoten Wanneperveense burgemeester Roege krijgt geen bermmonument maar een gedenkplaat
    PREMIUM

    Doodgescho­ten Wanneper­veen­se burgemees­ter Roege krijgt geen bermmonu­ment maar een gedenk­plaat

    Aan de Dritftlakenseweg tussen Wanneperveen en Kolderveen komt geen bermmonument voor de in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers doorgeschoten Veniger burgemeester Pieter Klaas Roege. De gemeente Meppel geeft hiervoor geen toestemming. Maar tot opluchting van initiatiefnemer Arend Pluim krijgt Roege wel een eerbetoon. Het oog is nu gevallen op de plaats waar in de oorlog het gemeentehuis met de burgemeesterswoning heeft gestaan.

Kop van Overijssel