Verpleeghuis Kaailanden in Meppel
Volledig scherm
Verpleeghuis Kaailanden in Meppel © Google Streetview

Drie bewoners verpleeghuis Meppel overleden aan coronavirus

UPDATEDrie bewoners van verpleeghuis Kaailanden in Meppel zijn de afgelopen dagen overleden aan het coronavirus. 

Een aantal andere bewoners is  besmet en dat geldt ook voor zes personeelsleden. De bewoners zitten op hun kamer in quarantaine, de medewerkers zijn thuis. Volgens bestuurder Erwin Duits van de overkoepelende zorgorganisatie Noorderboog is er sprake van ‘een heftige situatie'. De eerste bewoner overleed al vorige week dinsdag, afgelopen maandag en dinsdag kwamen daar nog twee sterfgevallen bij.

Dementie

 In Kaailanden zijn ruim twintig mensen met een zware vorm van dementie gehuisvest.  ,,Ze begrijpen niet wat er speelt, maar merken wel dat veel anders is en dat er geen bezoek komt. Daarom proberen we, voor zover mogelijk, het dagelijkse leven door te laten gaan, door bijvoorbeeld de gezamenlijke huiskamers niet te sluiten voor de mensen die geen besmetting hebben opgelopen.’’ Personeel draagt beschermende kleding. Voor de ziek thuis zittende medewerkers van Kaailanden zijn flexwerkers ingezet.

Voorbereid

,,Wij waren voorbereid op een corona-uitbraak en die was ook niet te voorkomen’’, aldus Duits. Het is volgens hem begonnen op de eerste verdieping, maar inmiddels ook overgewaaid naar de tweede etage. In een videoboodschap aan de bewoners van de verschillende instellingen en het personeel van Noorderborg zegt Duits grote waardering te hebben voor het handelen van het personeel van Kaailanden. ,,Fantastisch’’, zegt hij hierover. Drie sterfgevallen in een tijdsbestek van een aantal dagen hakt er volgens hem in. ,,Het maakt vooral onzeker, met vragen als: doen we wel de goede dingen.’’ Daarom biedt Noorderboog hulp aan personeelsleden die daar behoefte aan hebben, bijvoorbeeld van het eigen team van psychologen.

Noorderboog-bestuurder Erwin Duits
Volledig scherm
Noorderboog-bestuurder Erwin Duits © Noorderboog

Maaltijd

Verpleeghuis Kaailanden zit sinds 2012 aan de Heerengracht in het hartje van Meppel. Het verpleeghuis biedt onderdak aan ruim twintig personen met dementie, die allemaal een eigen zit- en slaapkamer hebben. De bewoners worden momenteel iedere avond van een warme maaltijd voorzien door Jaap de Boer van Herberg ‘t Plein. ,,Normaal koken we zelf. Dit gebaar ontlast ons personeel. Hoe mooi wil je het hebben, en hoe mooi is dat hij dat zelf doet, zelf komt brengen en om vijf uur bij de deur staat. Het tekent de saamhorigheid’’, stelt Duits.

Verpleeghuis Kaailanden aan de Heerengracht
Volledig scherm
Verpleeghuis Kaailanden aan de Heerengracht © Noorderboog

Kop van Overijssel