Eigenaren blijven boerderij Ruinerwold op eigen kosten beveiligen

videoDe eigenaren van de boerderij in Ruinerwold waar jarenlang in het geheim een gezin verbleef, hebben zelf besloten om hun pand langer te beveiligen. Zij draaien ook op voor de kosten nu het perceel niet langer plaats delict is. 

De gemeente De Wolden bevestigt dat de kosten van de particuliere beveiliging op het bordje liggen van de eigenaren. Dat is een echtpaar uit Ruinerwold. ,,Wij financieren die beveiliging niet. Hoelang de beveiliging duurt is een zaak van de eigenaren. Wel begeleiden wij het proces rond het vrijgeven van de boerderij", zegt woordvoerder Henriette Heeringa.

Niet langer plaats delict

Volgens het openbaar ministerie is de boerderij sinds vorige week weer toegankelijk voor de eigenaren. ,,Het onderzoek in de boerderij is afgerond en het is niet langer een plaats delict", zegt woordvoerder Melanie Kompier van het OM. ,,Daarom hebben wij ook geen rol meer in de beveiliging.”

De eigenaresse van het pand wil weinig kwijt over de recente ontwikkelingen. ,,We zijn er nog altijd beduusd van, maar de zaak is onder de rechter.” Op de vraag waarom het perceel nog altijd wordt bewaakt zegt ze: ,,We willen de privacy van de huurder waarborgen.” De eigenaresse wil niet zeggen hoelang de boerderij beveiligd blijft. 

Beperkingen verlengd

Eerder zijn de spullen van vader Gerrit Jan van D., het gezin en huurder Josef B. al weggehaald door een verhuisbedrijf. Deze week bleek dat de beperkingen van de twee verdachten opnieuw met twee weken zijn verlengd. Op 21 januari begint de rechtszaak tegen het tweetal in de rechtbank in Assen.

Volledig scherm
Rechters en advocaten lopen rond in de tuin van de boerderij in het buitengebied van Ruinerwold. © ANP
 1. Doodgeschoten Wanneperveense burgemeester Roege krijgt geen bermmonument maar een gedenkplaat
  PREMIUM

  Doodgescho­ten Wanneper­veen­se burgemees­ter Roege krijgt geen bermmonu­ment maar een gedenk­plaat

  Aan de Dritftlakenseweg tussen Wanneperveen en Kolderveen komt geen bermmonument voor de in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers doorgeschoten Veniger burgemeester Pieter Klaas Roege. De gemeente Meppel geeft hiervoor geen toestemming. Maar tot opluchting van initiatiefnemer Arend Pluim krijgt Roege wel een eerbetoon. Het oog is nu gevallen op de plaats waar in de oorlog het gemeentehuis met de burgemeesterswoning heeft gestaan.
 2. Weilanden, voetbalvelden, plantsoenen, plantvakken: alles wordt beter dankzij worm en ‘wondermiddel’ bokashi
  PREMIUM
  Video

  Weilanden, voetbalvel­den, plantsoe­nen, plantvak­ken: alles wordt beter dankzij worm en ‘wondermid­del’ bokashi

  Betere landbouwgrond, strakkere voetbalvelden, mooiere plantsoenen en een flinke besparing van water. Agrariërs, onderhoudsdiensten en gemeenten in de regio zien dit ideaalbeeld binnen handbereik komen. Dankzij het oprakelen van een oude hergebruikmethode van onder andere bladafval: bokashi. Over hoe krioelende pendelwormen het groen in de regio een boost moeten geven.

Kop van Overijssel