Bewoners krijgen ook een gratis gft-bakje.
Volledig scherm
Bewoners krijgen ook een gratis gft-bakje. © Gemeente Meppel

Flatbewoners Meppel hebben hun gewenste verzamelcontainer voor gft-afval

Inwoners van een flat aan de Ferdinand Bolstraat in Meppel zijn deze maand gestart met een proef rond het gescheiden inzamelen van groente-, fruit- en tuinafval (gft). Het moet de afvalinzameling beter maken, ook later op andere plaatsen met hoogbouw in de gemeente.

De gemeente Meppel heeft rond de jaarwisseling een onderzoek over afvalscheiding uitgevoerd. De ideeën en suggesties van de inwoners worden nu verwerkt. Bewoners van een flat aan de Ferdinand Bolstraat, met liefst acht verdiepingen, vroegen haken voor pmd-zakken (voor plastic, metaal en drinkpakken) én een verzamelcontainer voor gft.

De paal met haken is al geplaatst en daar is vorige week een afvalcontainer voor gft bij gekomen. De inwoners hebben ook een biobakje met afbreekbare zakjes gekregen, die zij bijvoorbeeld kunnen gebruiken op het aanrecht. Daarmee kan het keukenafval beter gescheiden worden. Zodra het bakje vol is, kan deze worden gegooid in de geplaatste container, die bewoners alleen kunnen openen met een afvalpas.

Animo

De gemeente heeft de bewoners van de flat naar aanleiding van hun wensen gevraagd deel te nemen aan de proef. Volgens de woordvoerder is de animo daarvoor prima.

,,De proef gaat vooral over het verbeteren van de dienstverlening in goed overleg met de bewoners. Doel is tevens te leren van deze plaatsing, zodat inzameling van gft-afval bij hoogbouw op meer plaatsen in Meppel gaat gebeuren’’, aldus gemeentewoordvoerder Leo Weterings. ,,De gemeente hoopt te leren van de bewoners en samen te zorgen dat de inzameling van gft (en natuurlijk ook ander afval) zo soepel mogelijk verloopt.’’ In Meppel belandt nu nog 24 kilogram gft per inwoner per jaar in het restafval.

Kop van Overijssel