Volledig scherm
© ANP

Gestrande intercity? Arno duwt wel!

MEPPEL - Was het verstandig om met een groepje omstanders een gestrande intercity van 142 ton aan te duwen? De Nederlandse Spoorwegen doen er nader onderzoek naar.

Maar Arno Louwsma, Nederlands kampioen treintrekken, draait voor zo'n klusje z'n hand niet om.

Kampioen treintrekken
Het nieuws over de trein die zaterdagmiddag strandde bij Meppel, roept veel vragen op. Op verzoek van de machinist probeerden omstanders de trein een klein stukje te verplaatsen, zodat hij weer stroom zou kunnen pakken. Ze kregen de kolos geen millimeter van de plaats. De grote deskundige op dit terrein is de 34-jarige Arno Louwsma uit het Friese Bitgum. Hij zou er zijn hand niet voor omdraaien. Hij is al vier jaar op rij Nederlands kampioen treintrekken en werd dit jaar voor het eerst Sterkste Man van Friesland. "Ik heb in mijn eentje treinen van 55 ton in beweging gekregen. Dan moet een intercitytrein met een groep mensen toch ook lukken." De sterke man deed het trekkend aan een touw. "Maar of je nu trekt of duwt, dat maakt niet zo veel uit."

Explosie van kracht
Er is wat Louwsma betreft wel een maar. "De trein moet niet op de rem staan en hij moet ook goed staan. Als een wiel net tegen een aanzetting naar de volgende spoorstaaf staat, is het lastig." Hoe hij het doet? "Een explosie van kracht. Als de trein eenmaal rolt, is het goed."
Arno Louwsma was zaterdag helaas niet in de buurt en de sterke mannen die de trein probeerden weg te duwen hadden een intercity van 142 ton voor zich. "Maar ik doe het alleen. Met een groep moet het echt kunnen", aldus de Friese Superman.

Zetje
Uiteindelijk stond de trein anderhalf uur stil en moest er een lege trein aan te pas komen om de gestrande trein het verlossende zetje te geven. De Nederlandse Spoorwegen doen onderzoek naar de zaak en kunnen daarom nog geen antwoord geven op de vraag of het verstandig is dat omstanders het spoor op gaan om een trein van de plaats te drukken. "We willen eerst de machinist spreken om van hem te horen hoe het is gegaan", zegt woordvoerder Martijn Kamans. Hij weet wel dat de trein strandde vlakbij een stroompunt en dat trein waarschijnlijk met een klein duwtje weer op weg had kunnen worden geholpen.

Kop van Overijssel