Volledig scherm
Het station in Meppel werd overspoeld met gestrande reizigers vanuit Leeuwarden. © Robert Groenink

Hele avond beperkt treinverkeer tussen Meppel en Zwolle

UpdateHet treinverkeer tussen Meppel en Zwolle is in zeer beperkte mate hervat. Een groot deel van de middag reden er geen treinen op het traject vanwege een kapotte bovenleiding. Eerder op de middag werd al in beperkte mate vervangend busvervoer ingezet.

De gevolgen van de kapotte bovenleiding blijven volgens ProRail de rest van de avond merkbaar. Op social media deden gestrande reizigers onder #reuzenpool en #reuzenlift oproepjes om een lift te scoren.

Het euvel vond tegen 14.30 uur plaats. Een trein trok ongeveer 500 meter bovenleiding kapot. Hierdoor was er geen treinverkeer mogelijk tussen Meppel en Zwolle. Beide stations stroomden vervolgens vol met gestrande reizigers.

Reuzen

Het probleem met de defecte bovenleiding vond op een uiterst ongelukkig moment plaats. Duizenden dagjesmensen gingen vandaag met de trein naar Leeuwarden om het culturele evenement met de Reuzen te bekijken. 

Op de terugweg moeten de treinreizigers over het traject Meppel - Zwolle om verder naar het Zuiden van het land te reizen. De organisatie van Leeuwarden Culturele Hoofdstad riep de dagjesmensen in de stad op om wat langer in Leeuwarden te blijven of om alternatief vervoer te regelen.

Voetbalfans

Voetbalsupporters die per trein naar SC Heerenveen - Vitesse gingen, ondervonden ook hinder van de defecte bovenleiding. De wedstrijd startte om 16.45 uur. Ook festivalbezoekers van Lowlands die naar het Noorden moesten, kwamen vast te staan op Zwolle. Treinreizigers die Maarten van der Weijden in Friesland een hart onder de riem wilden steken, waren eveneens gestrand op station Zwolle.

Lees onder de foto verder.

Volledig scherm
De boosdoener van de defecte bovenleiding is deze trein. Een stuk bovenleiding van 500 meter is kapot getrokken. De 150 reizigers zijn uit de trein gehaald. © Henry Wallinga

Nevenspoor

De NS meldde vanmiddag dat er zeer beperkt vervangend busvervoer kon worden ingezet. Vanwege de vakantieperiode was het lastig om voldoende bussen en chauffeurs te regelen om de gestrande reizigers te vervoeren. 

Monteurs van ProRail maakten vanmiddag het nevenspoor vrij om de rest van de avond treinvervoer te laten plaatsvinden. Tegen 18.30 uur kwam het signaal dat er beperkt treinvervoer kon plaatsvinden. De rest van de dag rijden er minder treinen dan gebruikelijk tussen Meppel en Zwolle.

Hoelang het gaat duren voordat de kapotte bovenleiding is gemaakt, is nog onbekend. De NS raadt reizigers aan om niet de trein te nemen als dat niet nodig is.

  1. Voor de beste droge worsten moet u voortaan naar Lantinga in Wanneperveen
    PREMIUM

    Voor de beste droge worsten moet u voortaan naar Lantinga in Wanneper­veen

    Met hun droge worsten, hun kant-en-klaarmaaltijden en hun hamsoorten gooiden de slagers en worstenmakers van Slagerij Lantinga uit Wanneperveen en Meppel zulke hoge ogen bij de Europese slagersvakwedstrijden van La Confrérie des Chevaliers du Goûte Andouille de Jargeau, dat ze zich nu Nationaal Kampioen van Nederland mogen noemen. ,,Het is de Champions League van de slagersvakwedstrijden", zegt een trotse Bert-Jan Lantinga, eigenaar van de slagerij.

Kop van Overijssel