Volledig scherm
Archiefbeeld ter illustratie © ANP

Inbrekers slaan binnen twee weken vijftien keer toe in Meppel en Havelte, ook vlak bij politiebureau

Politie Meppel meldt dat er afgelopen twee weken vijftien keer is ingebroken in Havelte (vier keer) en Meppel (elf keer). Voor de politie is dat het startsein van de donkere dagen voor kerst. ‘Helaas zien we die terugkomen in het aantal inbraken’, schrijft zij op haar Facebookpagina.

Waar precies is ingebroken, meldt de politie niet, al is op de heatmaps goed te zien dat één van de zwaartepunten in Meppel ligt in de buurt van het politiebureau aan de Ceintuurbaan.

Inbraakwerende maatregelen

Wat de politie wel meldt, is dat mensen hun woning goed moeten afsluiten bij vertrek en dat zij, waar nodig, meer inbraakwerende maatregelen moeten nemen. ‘Zoals extra haken op uw ramen en deuren’. Vooral ramen en buitendeuren aan de zij- en achterkant van de woning zijn kwetsbaar, stelt de politie.

Volledig scherm
Heatmap van de politie waarin wordt aangegeven waar in Meppel inbraken plaatsvonden, in de buurt van de rode vlek op de Ceintuurbaan ligt politiebureau Meppel. © Politie Meppel

Tips voor buren

Ook heeft de politie met de donkere dagen voor kerst in aantocht, een aantal tips voor buren en omwonenden. ‘Na een inbraak blijkt achteraf vaak dat buren iets opvallends hebben gezien. En dat ze de politie niet belden, omdat ze dachten dat het toch niets was. Ook als u twijfelt, bel de politie via 112. Want de politie komt liever een keer te veel dan te weinig’.

Liefst 80% van de woninginbraken wordt volgens de politie opgelost dankzij oplettende buren. Daarbij is de politie naar eigen zeggen geïnteresseerd in de volgende kenmerken rond de mogelijke dader(s): ‘Lengte (groter of kleiner dan uzelf), postuur (dik of dun), leeftijd (schatting), haarkleur, kapsel, kleding (kleur en soort), tas of rugzak (kleur en soort), opvallende kenmerken (zoals tatoeage of littekens), vervoermiddel (merk, model, kleur en kenteken).

Volledig scherm
Heatmap van de politie waarin wordt aangegeven waar in Meppel inbraken plaatsvonden. © Politie Meppel

Kop van Overijssel