Volledig scherm
Maatschappij van Weldadigheid © Wikimedia.commons

Kunstproject uitgesteld omdat terrein te nat is

FREDERIKSOORD - Kunstproject Basiskamp EntreNous is voorlopig uitgesteld tot eind augustus. Het terrein bij Frederiksoord is de nat om het basiskamp door Defensie te laten opbouwen. Dat komt volgens kunstenaar en bedenker Edwin Stolk omdat het grondwater veel te hoog staat. ,,Het perceel is nu te drassig voor de beoogde werkzaamheden”, zegt hij. ,,Er moet worden gewacht op een drogere periode.”

Het was de bedoeling om in Frederiksoord deze week te beginnen met de opbouw van wat ‘een militair basiskamp’ werd genoemd. Vanaf mei zouden twaalf kunstenaars, één uit iedere provincie, in het kamp een maand komen wonen en werken en allerlei publieksactiviteiten houden. Dat is nu uitgesteld tot eind augustus. 

Basiskamp EntreNous is bedacht door kunstenaar Edwin Stolk, die zich daarbij heeft laten inspireren door de geschiedenis van de Koloniën van Weldadigheid, in 1818 opgericht door generaal Johannes van den Bosch. De Koloniën van Weldadigheid zijn een van de vroegste initiatieven in de wereldgeschiedenis om armoede te bestrijden met landbouw, voor een heel land ineens, met één groots en radicaal plan. De voormalige Nederlandse en Vlaamse Koloniën van Weldadigheid (Veenhuizen, Frederiksoord, Wilhelminaoord, Willemsoord, Ommerschans, Wortel en Merksplas) zijn genomineerd voor een plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Deze vroege voorloper van de huidige verzorgingsstaat heeft kunstenaar Edwin Stolk geïnspireerd tot het project. Hij wil in Basiskamp EntreNous de huidige verzorgingsstaat  onderzoeken. De kunstenaar ziet het kamp als ‘een proefkolonie waar de zoektocht naar alternatieven voor de verzorgingsstaat centraal staat.’ Het moet volgens Stolk functioneren als een humanitair militair basiskamp met een opbouwmissie. Voor de periode van een maand wonen in het kamp geen militairen maar verschillende kunstenaars. Tijdens hun verblijf zijn ze afhankelijk van de lokale kennis en middelen. 

Kop van Overijssel