Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Dreamstime

Leraar uit Meppel met financiële problemen nam geldkistje van school Zwolle mee

Een docent uit Meppel wist zijn financiële huishouding niet op orde te krijgen en pleegde als reactie diefstallen, vooral in winkels. Maar op de laatste school waar hij werkzaam was, in Zwolle, nam hij ook het geldkistje van de leerlingenvereniging uit een bureaula weg.

De 45-jarige E. van V. was verbaasd toen hij vrijdag voor de politierechter in Zwolle voor het eerst hoorde hoeveel er in dat kistje zat: ruim 1100 euro. Het zat nog ongeopend in zijn rugtas toen hij werd opgepakt na een winkeldiefstal bij de Hornbach, gepleegd na het verlaten van de school. Bij die winkel nam hij, 15 maart dit jaar, een steenbeitel en een stevige hamer weg. Bij de doorzoeking van zijn spullen op het politiebureau ontdekte de politie het geldkistje.

Geen bonnetje 

Een paar weken eerder probeerde Van V. acht euro te scoren, door eerst twee flessen wasmiddel te stelen en die vervolgens in te ruilen bij dezelfde supermarkt en daarna bij het Kruidvat om het geld ervan te krijgen. Hij kwam namelijk net wat tekort voor een treinretourtje naar Dordrecht, legde hij de rechter uit. De transactie mislukte, omdat hij eerst geen bonnetje kon tonen en de drogisterij inmiddels via een app-groep van winkeliers was gewaarschuwd voor de man.

De directeur van de school waar Van V. nog maar kort werkte was zo genereus om hem niet op staande voet te ontslaan, maar gaf hem de kans vrijwillig op te stappen. Hoe de leraar aan zijn baan heeft kunnen komen werd niet duidelijk tijdens de zitting. Zijn blazoen was namelijk allesbehalve schoon, met meerdere vermogensdelicten op zijn strafblad. Hij liep zelfs nog in een proeftijd.

Sinds de aanhouding in maart is er wel een en ander verbeterd voor hem: de man krijgt via de gemeente Meppel financiële begeleiding, hij is onder behandeling bij een psycholoog en ervaart niet meer de paniek van financiële zorgen. Zijn schuldenlast is te overzien.

Waarschuwen

Die behandeling en toezicht van de reclassering moet hij nu echt afmaken, want een volgende keer loopt hij toch een aanzienlijk risico in de cel te belanden, waarschuwde de rechter. Hij volgde nu nog de eis van het Openbaar Ministerie: een werkstraf van zestig uur en vier weken gevangenisstraf voorwaardelijk. Zijn proeftijd van een eerdere veroordeling wordt verlengd: daarvan staan nog twee weken op de lat.

  1. Doodgeschoten Wanneperveense burgemeester Roege krijgt geen bermmonument maar een gedenkplaat
    PREMIUM

    Doodgescho­ten Wanneper­veen­se burgemees­ter Roege krijgt geen bermmonu­ment maar een gedenk­plaat

    Aan de Dritftlakenseweg tussen Wanneperveen en Kolderveen komt geen bermmonument voor de in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers doorgeschoten Veniger burgemeester Pieter Klaas Roege. De gemeente Meppel geeft hiervoor geen toestemming. Maar tot opluchting van initiatiefnemer Arend Pluim krijgt Roege wel een eerbetoon. Het oog is nu gevallen op de plaats waar in de oorlog het gemeentehuis met de burgemeesterswoning heeft gestaan.

Kop van Overijssel