Volledig scherm
Een ooievaar met haar jonge kuikens op het nest. © ANP

Meeste ooievaars gespot in het Reestdal: ‘Dat is ooievaarsgebied’

Bij de wintertelling van ooievaars in Nederland zijn dit weekend iets minder ooievaars gespot dan vorig jaar. Al kan dat aantal nog oplopen. In het Reestdal, in de buurt van Meppel, werd de grootste groep waargenomen.

Volgens de Stichting Ooievaars Research & Knowhow (STORK) zijn er in het Reestdal tot dusver 108 ooievaars geteld. ,,Maar dat kunnen we ophogen naar 124, er komen altijd wat correcties op getallen", zegt Wim van Nee van de stichting. 

In totaal ligt het aantal getelde ooievaars nu op 547. Dat aantal wordt volgens Van Nee waarschijnlijk nog wel iets hoger, maar niet groter dan vorig jaar. Toen waren dat er zo'n 650. ,,De verwachting is dat we nu net boven de 600 uit gaan komen.” Dat de meeste ooievaars in het Reestdal zijn gespot, is volgens hem niet verwonderlijk. ,,Het is een supermooi natuurgebied. Het water in de Reest staat in wintertijd hartstikke hoog. En nattigheid, dat is ooievaarsgebied.”

Quote

Het water in de Reest staat in wintertijd hartstikke hoog. En nattigheid, dat is ooievaars­ge­bied

Wim van Nee, STORK

Overwinteren

Het aantal ooievaars dat kiest voor overwintering in Nederland is volgens SPORK al jaren stabiel. Van Zee: ,,De populatie groeit, maar het is niet zo dat er dan ook meteen meer overwinteren. Dat altijd blijft hetzelfde en zit altijd ergens rond de 600.”

Kop van Overijssel