Volledig scherm
Sinterklaas krijgt de vreemdste verzoeken. Foto: ANP (bewerkt)

Onrust op school in Meppel over straatinterviews over Sint

MEPPEL – ‘Ik wil een tractor en een krat bier van Sinterklaas’ en 'een hele mooie vrouw met dikke (...)' zijn een paar wensen die leerlingen van de Meppeler scholengemeenschap Stad en Esch op YouTube uiten in een vlog van de Meppeler Courant. Dergelijke uitbundigdheid kan de leerlingen later in problemen brengen zo vreest de school, die ouders in een mail gewaarschuwd heeft voor dit soort straatinterviews, die de laatste tijd vaker rond het schoolterrein gehouden worden.

Maker van de straatinterviews is Sven van der Meulen uit Meppel, die dat doet in opdracht en in samenwerking met de Meppeler Courant. Inmiddels is er contact geweest tussen de krant en de school. ,,Wij willen en kunnen dit soort straatinterviews niet verbieden’’, zegt Aligonda Wijnia, deel-schoolleider van Stad en Esch. ,,Leerlingen doen nu uitspraken die bij hun leeftijd passen, maar als ze later een stageplek zoeken of gaan sollicteren, dan kan dit als een boemerang bij ze terugkomen en dan werkt het mogelijk nadelig. En daarom vragen we hier, ook in het kader van de lessen mediawijsheid, aandacht voor. Iedereen moet zich bewust zijn dat de dingen die je in een straatinterview zegt uit zijn verband gerukt kunnen worden. Je kunt nog zo’n afgewogen betoog voor de camera houden, je weet nooit wat er na knippen van overblijft. En we willen dat ouders daar ook met hun kinderen over praten’’.

Video ingekort
Adjunct-hoofdredacteur Magda Dullemond van de Meppeler Courant, speciaal belast met online, geeft aan dat ze zelf ook geworsteld heeft met deze video waarin scholieren op straat gevraagd werd wat ze graag voor Sinterklaas willen hebben. ,,We hebben hem al laten inkorten omdat hij ons op sommige punten te ver ging’’. Ze is vooralsnog niet van plan de bewuste video, die inmiddels door verschillende sites gekopieerd is, te verwijderen. De uitgever heeft inmiddels zelf een verklaring gepubliceerd over dit onderwerp

Contact met jongeren
,,Dit is voor ons nieuw terrein. We zijn als krantenmakers niet in staat om contact te leggen met jongeren, daarom zijn we met deze serie begonnen in samenwerking met vlogger Sven'', zegt Dullemond. ,,En persoonlijk kan ik me niet voorstellen dat iemand op 22-jarige leeftijd last krijgt van iets wat hij op zijn 12e gezegd heeft. Maar het is niet onze bedoeling dat wie dan ook er nadelige gevolgen van ondervindt. Het is wel vreemd dat wij als krant hier op afgerekend worden, terwijl elke andere willekeurige vlogger vrij straffeloos van alles op internet kan zetten.’’

Reactie
Maker Sven van der Meulen zegt dat hij secuur te werk gaat: ,, Er is commotie ontstaan op verschillende scholen over deze items, zo zou ik items verdraaien door het manipulatief te knippen. Dat is niet waar. De jongeren die niet willen heb ik nooit gefilmd, mensen die het wel leuk vinden krijgen de kans om goed na te denken over hun antwoord. Zijn ze niet tevreden verwijderen wij de opnames ter plekke. Sommige jongeren die te ver gaan in uitspraken, bijvoorbeeld als het om racistische reacties gaat, die heb ik beschermd door dit niet te gebruiken’’.

Zeg 't Maar: Wat wil jij van Sinterklaas?

Kop van Overijssel