Volledig scherm
Het gebouw van de Raad van State. © Wikimedia Commons/Effeietsanders

Politie mag dvd politiebeelden Meppelaar geheim houden

MEPPEL - De politie Gelderland-Zuid mag een dvd met beelden die gemaakt zijn door Meppelaar Henk Timmer geheim houden. Dit blijkt uit een uitspraak van de Raad van State die woensdag bekend werd.

Timmer maakte in januari 2012 op het stadhuis in Nijmegen stiekem met zijn camera beelden van een uit de hand gelopen zitting van de politieklachtencommissie. De dvd werd in beslag genomen en gewist maar een kopie ervan kwam in het strafdossier van Timmer terecht. Tijdens de zitting in Nijmegen zegt Timmer snoeihard te zijn aangepakt door een aantal politieagenten onder wie de criminele rechercheur Jan Petter. Die beroofde zichzelf in september dat jaar in Kekerdom van het leven en bracht twee anderen om met wie hij een driehoeksverhouding had.

Strafdossier
Timmer deed een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). De Raad van State stelt dat de dvd niet onder de Wob valt maar onder het Wetboek van strafvordering. Dat komt omdat de dvd in Timmers strafdossier zit. Met dit dossier wordt niet veel meer gedaan omdat de rechtbank het openbaar ministerie niet-ontvankelijk heeft verklaard in de vervolging van de Meppelaar.

Het Gelderse politiekorps moet van de Raad van State wel de namen bekend maken van de secretaris van de politieklachtencommissie en de klachtencoördinator. Ook moet de politie een document openbaar maken dat door de klachtencoördinator wordt verstrekt aan agenten tegen wie een klacht is ingediend. Daarin staan instructies hoe een politieambtenaar inhoudelijk kan reageren op een ingediende klacht.

Timmer kreeg het in 2008 aan de stok met de Gelderse politie na een volgens hem onterechte aanhouding op een parkeerterrein. Hij en zijn broer werden toen door de politie meegenomen.

Kop van Overijssel