De politie Meppel heeft op social media foto's gemaakt van de vuurwerkvangst.
Volledig scherm
De politie Meppel heeft op social media foto's gemaakt van de vuurwerkvangst. © Politie Meppel

Politie ontdekt 400 kilo zwaar vuurwerk in twee woningen in dezelfde straat in Meppel

updateDe politie heeft vanavond voor ongeveer 400 kilo aan zwaar vuurwerk in beslag genomen in Meppel. Dit gebeurde bij twee invallen in dezelfde straat.

Het vuurwerkteam van de politie deed de invallen op twee adressen in de Ambonstraat. De politie heeft het zware professionele vuurwerk in beslag genomen voor onderzoek. Na dit onderzoek zal het vuurwerk volgens de politie worden vernietigd. De politie heeft enkele verdachten gehoord. 

Een woordvoerder van de politie laat weten dat deze vondst ‘geen alledaags iets is’. Meer kan de woordvoerder er niet over zeggen omdat hij naar eigen geen vuurwerkdeskundige is. 

Volgen vuurwerkexpert John Wagenvoort uit Wapenveld spreekt de politie al snel  van ‘illegaal’ en ‘zwaar’ vuurwerk. ,,Ik kan aan de meeste foto's zien dat dat niet klopt.’’ Volgens hem ontbreekt bij agenten vaak de kennis om vuurwerk goed in te kunnen schatten. 

400 kilo in twee woningen klinkt veel, maar volgens de Wapenvelder zijn er liefhebbers die met Oud en Nieuw 200 kilo in huis hebben. ,,Onverstandig? Vuurwerk is pas gevaarlijk als er vuur bij komt. En dan nog: 95 procent van het consumenten-vuurwerk is niet massa-explosief. Dat betekent dat het niet allemaal in één keer kan ontploffen.’’

Wagenvoort bekeek op verzoek van de Stentor naar de foto's die de politie maakte van de vuurwerkvondst. ,,Er zit ook gewoon consumentenvuurwerk bij. Geen zwaar vuurwerk. Er zit een doos bij waar 1.3 op staat. Dat is een categorie vuurwerk dat niet voor consumenten is, maar het hoeft niet per se heel zwaar vuurwerk te zijn.’’

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)

Kop van Overijssel