De pelikaan temidden van ooievaars bij Meppel, begin december.
Volledig scherm
De pelikaan temidden van ooievaars bij Meppel, begin december. © Corien Bruins Slot

Roze Pelikaan werd winter lang gespot bij Meppel, maar lijkt op 8 maart gevlogen

De roze pelikaan die begin december neerstreek bij Meppel, is waarschijnlijk gevlogen. De bijzondere gast werd vanaf 6 december vorig jaar iedere dag gespot rond het Reestdal ter hoogte van landgoed de Havixhorst, maar is sinds 8 maart niet meer waargenomen.

De  ‘pelicanus onocrotalus’, zoals de pelikaan in het Latijn heet, streek op 6 december neer ter hoogte van de Havixhorst, te midden van een groep ooievaars. De pelikaan komt normaal gesproken voor in Afrika, Azië, India en Zuidoost-Europa.

Ooievaarsstation

Corien Bruins Slot van de Zwolse afdeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging (KNNV) maakte destijds foto’s en een video van de bijzondere vogel, die neerstreek bij een ooievaarsstation. Waarschijnlijk kwam hij af op het voer dat de ooievaars daar kregen om de winter door te komen.

Het dier leek niet afkomstig uit een dierentuin of iets dergelijks, hij droeg geen ring om zijn poot. Volgens Martin Miske, voorzitter van de Dutch Birding Association, zegt dat echter niet alles. ,,Veel van dit soort waarnemingen blijken achteraf bewezen ontsnappingen uit gevangenschap.’’

Geen sperweruil

Miske vindt het daarom lastig te zeggen wat er met de vogel is gebeurd. ,,Wellicht is hij op zoek naar een partner, misschien duikt-ie binnenkort weer op, maar ik durf daarover niets met zekerheid te zeggen, het is een enkel geval waarmee ik mij weinig heb beziggehouden. Een roze peilkaan ziet er leuk uit voor sommige mensen, maar voor vogelliefhebbers is hij niet zo bijzonder. Het is geen sperweruil, zeg maar.’’

Kop van Overijssel