Zoekgroep Wileke Dost slaat tentje op langs het perceel waar volgens hen de stoffelijke resten van Willeke begraven moeten liggen. Maar van de politie mogen ze er niet kamperen.
Volledig scherm
Zoekgroep Wileke Dost slaat tentje op langs het perceel waar volgens hen de stoffelijke resten van Willeke begraven moeten liggen. Maar van de politie mogen ze er niet kamperen. © Wilbert Bijzitter

Speurders weggestuurd bij tuin van boerderij in zaak Willeke Dost: ‘Heel kinderachtig’

updateEen groepje amateurspeurders dat een tuin van een boerderij in Koekange ‘bewaakte’, is weggestuurd. Ze denken dat hier de stoffelijke resten van Willeke Dost liggen. Het 15-jarige meisje dat in 1992 spoorloos verdween, woonde destijds op de bewuste boerderij. Volgens de politie mogen de speurders op het terrein niet kamperen.

De mensen zijn aangesloten bij de Zoekgroep Willeke Dost. Zij hadden op de locatie een tent neergezet. Gisteravond zeiden ze hier de nacht in te willen doorbrengen, maar toen werden ze al weggestuurd. 

,,We werden gisteravond weggestuurd en hebben de tent op een andere plek gezet. Maar toen kwam de politie weer terug en moesten we weg. Heel kinderachtig. We zijn nu aan het overleggen want we moeten gaan doen, want we willen de plek graag in de gaten houden”, zegt Jan Huzen namens de zoekgroep.

De zoekgroep wil dat de politie opnieuw gaat graven in de tuin omdat ze vermoeden dat daar stoffelijke resten van het meisje liggen. Huzen maakte zich al eerder hard voor nieuwe graafacties naar het meisje. 

Vorig jaar aangehouden

Vorig jaar november werd door de politie nog gegraven op twee plekken in de tuin, maar er werd niets aangetroffen. In april 2019 werd Huzen overigens aangehouden omdat hij maar door wilde blijven gaan met graven.

Jan Huzen bekijkt in november na afloop de graafwerkzaamheden van de politie op een perceel in Koekange.
Volledig scherm
Jan Huzen bekijkt in november na afloop de graafwerkzaamheden van de politie op een perceel in Koekange. © ANP

Radarbeelden

De zoekgroep heeft nu een nieuwe plek op het oog. Naar eigen zeggen hebben zij Amerikaanse forensisch experts naar grondradarbeelden van de locatie laten kijken. ,,Zij waren het eens over de plek waar gegraven zou moeten worden”, aldus Huzen. Volgens hem zijn de conclusies van de Amerikaanse experts aan het Openbaar Ministerie gegeven en kijkt het OM daar nu naar. ,,Maar we horen er maar niks over. Het duurt ons te lang.” 

En dus wil de zoekgroep de locatie ‘bewaken’ zodat daar niemand daar iets weghaalt. De politie heeft de groep van ongeveer tien man gesommeerd de tent af te breken omdat dit niet in lijn is met algemene plaatselijke verordening. ,,Maar zij mogen daar wel zijn”, aldus een woordvoerster van de politie.

Mogelijk graf

De graafactie door de politie in november vorig jaar gebeurde naar aanleiding van een initiatief van Jan Huzen en een andere Drentenaar. Zij hadden aangegeven zelf te willen gaan graven op het terrein waar Willeke Dost woonde. In het verleden is door zowel bezorgde burgers als door de politie gezocht naar een mogelijk graf.

Willeke Dost woonde bij een pleegfamilie in Koekange, nadat haar ouders bij een ongeluk om het leven waren gekomen. Ze verdween op 15-jarige leeftijd. Er is nooit meer iets van haar vernomen.

Willeke Dost.
Volledig scherm
Willeke Dost. © Politie

Kop van Overijssel