Vader zaak-Ruinerwold verdacht van seksueel misbruik van twee van zijn kinderen

VIDEOGerrit-Jan van D. wordt verdacht van seksueel misbruik van twee van zijn kinderen. De twee kinderen woonden niet op de boerderij in Ruinerwold.

Seksueel misbruik

De 67-jarige vader wordt naast witwassen en vrijheidsberoving en mishandeling van zijn negen kinderen ook verdacht van seksueel misbruik, zo meldt het Openbaar Ministerie. Het gaat hierbij om het seksueel misbruiken van twee van zijn drie oudste kinderen, die het ouderlijk huis al eerder hadden verlaten.

Lees alles over de zaak Ruinerwold  in ons dossier

Ook worden Gerrit-Jan van D. en klusjesman Jozef B.  ervan verdacht in 2009 in Meppel een 69-jarige man uit Oostenrijk gedurende enkele maanden te hebben vastgehouden.

DNA-onderzoek.

De afgelopen periode is onderzoek gedaan naar de zes kinderen die werden gevonden in de boerderij in Ruinerwold. DNA-verwantschapsonderzoek heeft opgeleverd dat de zes kinderen uit de boerderij dezelfde vader en moeder hebben en dat de 67-jarige Gerrit-Jan van D. de vader is. Eerder is vast komen te staan dat de moeder op 6 oktober 2004 in Zwolle is overleden.

Burgerlijke stand

De officier van justitie heeft inmiddels bij de burgerlijke stand aangifte gedaan van de geboorte van de zes kinderen. Het opstellen van geboorteakten is de basis voor hun wettelijke identiteit. Vanwege de privacy maakt het OM niet bekend in welke gemeente of gemeenten de inschrijvingen hebben plaatsgevonden.

De eerste openbare strafzitting tegen Gerrit Jan van D. (67) en klusjesman Josef B. (58) wordt op 21 januari behandeld bij de rechtbank in Assen.

Volledig scherm
De boerderij in Ruinerwold. © Wilbert Bijzitter

Kop van Overijssel