Volledig scherm
© ANP

Vier jaar cel geëist tegen vader die jarenlang zijn dochters misbruikte

,,Een afschuwelijke achtbaan.” Daarmee vergeleek de officier van justitie het leven van twee meisjes en hun moeder. De jonge tieners zijn door hun vader uit Meppel jarenlang seksueel misbruikt.

Daarvoor eiste de aanklager vier jaar cel, waarvan één voorwaardelijk tegen de 48-jarige man. De rechtszaak woensdagmiddag bij de rechtbank in Assen bevatte gruwelijke details over wat de kinderen in hun vroege jeugd bij hun vader thuis in Meppel en Nijeveen is overkomen.

Voorlichting op school

Het kwam aan het licht toen het oudste meisje seksuele voorlichting kreeg op de basisschool. In 2014 vertelde ze het verhaal aan haar moeder. Ze was toen 10 jaar oud. Ook het misbruik van haar drie jaar jongere zusje kwam toen naar buiten.

Hun ouders waren op dat moment al gescheiden. Hun moeder deed aangifte. Maar omdat de man zelf de kaken op elkaar hield, vond het Openbaar Ministerie dat er te weinig bewijs was om de man strafrechtelijk te vervolgen.

Op advies van een instantie die het gezin hielp met een omgangsregeling schreef de vader in 2017 een brief aan zijn dochters. Dat was voor het oudste meisje aanleiding om zelf een brief te schrijven aan haar moeder. Daarin beschreef ze gruwelijke details van het misbruik. Toen de Meppeler over het briefje hoorde, stapte hij alsnog naar de politie om zichzelf aan te geven.

Bekentenis

De man verklaarde dat het seksueel misbruiken van zijn dochters al was begonnen toen ze nog baby’s waren. Hij bekende alles. In de rechtszaal kwam hij terug op die bekentenis: het zou maar drie keer zijn gebeurd. Dat geloofde de officier niet. Hij vindt de uitgebreide verklaringen die de Meppeler bij de politie aflegde wel geloofwaardig.

Door die bekentenis is er voor justitie nu wel genoeg bewijs dat de man de misdrijven heeft gepleegd. ,,Ik schaamde me, daarom heb ik het niet eerder verteld”, aldus de Meppeler in de rechtszaal. Uit onderzoek blijkt dat de man pedofiel is. Daarom moet hij na zijn celstraf worden behandeld, eiste de officier. Ook wil hij dat de man een straat- en contactverbod krijgt voor zijn dochters.

Schadevergoedingen

Zijn ex-vrouw, die namens de kinderen een slachtofferverklaring aflegde, zei dat ze woest is dat de man 3,5 jaar heeft gewacht met het afleggen van zijn bekentenis. Haar oudste is erg getraumatiseerd en bang door wat haar is overkomen. Ze eist 15.000 euro schadevergoeding voor het oudste meisje en 12.500 euro voor de jongste.

De advocaat van de Meppeler vroeg vrijspraak. Op 23 januari doet de rechtbank uitspraak. 

}xml:space="preserve">
Download hier de nieuwe app van de Stentor!Klik hier voor iPhone/iPad .. of hier voor Android (bijv. Samsung)
  1. Elly (62) uit Steenwijk was de Lieke Martens van de jaren 70: ‘Ik ben gewoon te vroeg geboren’
    PREMIUM

    Elly (62) uit Steenwijk was de Lieke Martens van de jaren 70: ‘Ik ben gewoon te vroeg geboren’

    Met het Nederlands Elftal als een serieuze kandidaat voor de wereldtitel is de Oranjekoorts in ons land flink toegenomen. Ook bij Elly Tiapasanea-Manuputty begint het zo langzamerhand te kriebelen. Niet zo gek, want de nu 62-jarige Steenwijkse is ex-international. In 1978, toen vrouwenvoetbal nog damesvoetbal was en de vooroordelen niet van de lucht waren, speelde ze vier interlands, waarin ze twee keer scoorde. Ruim veertig jaar na dato komen de plakboeken op tafel en haalt ze herinneringen op.

Kop van Overijssel