In Zwolle werd onlangs gedemonstreerd door leerkrachten die meer erkenning wilden voor hun werk. Ruim 17 procent van de werkenden kampt volgens TNO geregeld met burn-outklachten, met name docenten (en artsen en ict’ers) voelen zich leeg na een dag werk of zijn emotioneel uitgeput.
Volledig scherm
In Zwolle werd onlangs gedemonstreerd door leerkrachten die meer erkenning wilden voor hun werk. Ruim 17 procent van de werkenden kampt volgens TNO geregeld met burn-outklachten, met name docenten (en artsen en ict’ers) voelen zich leeg na een dag werk of zijn emotioneel uitgeput. © Frans Paalman

Werkenden in Flevoland tevreden over aantal uren, die in Drenthe absoluut niet
(Gelderland en Overijssel in middenmoot)

Ruim één op de vier mensen met een betaalde baan (28,1 procent) wil minder werken. Dat blijkt uit een enquête van Kieskompas in opdracht van dataplatform LocalFocus. De provincies Drenthe (51,8 procent), Gelderland (34) en Overijssel (29,4) zitten boven dat percentage, Flevoland (26,3) eronder.

De enquête werd gehouden onder ruim 5500 Nederlanders die de vraag kregen of zij tevreden waren met het aantal uren dat zij per week werken. 

Degenen die aangaven dat zij graag minder willen werken, zouden meer tijd willen hebben voor hobby, gezin of ‘opladen na een drukke werkdag’. Een derde van de ondervraagden geeft aan dat hun huidige werkweek te veel energie kost.

Burn-out

Uit onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), blijkt dat 15 procent van de werkenden zich meer dan eens per maand ‘compleet uitgeput’ voelt door werk.

Ruim 17 procent kampt geregeld met burn-outklachten. Voornamelijk artsen, docenten en ict’ers voelen zich leeg na een dag werk of zijn emotioneel uitgeput.

Wel tevreden

Het landelijke percentage werkenden dat wél tevreden is met hun aantal werkuren, ligt op 65,3 procent. Flevoland zit daar als enige provincie boven met 67,9 procent. Van werkenden in Gelderland is 63,6 procent tevreden, in Overijssel ligt dat percentage op 63 procent. 

De inwoners van Drenthe zijn voor minder dan de helft (48,2 procent) tevreden met het aantal uren dat ze moeten werken.

Liever meer werken

Wat voor de meeste werkenden in Nederland geldt, is dat ze in ieder geval niet meer uren zouden willen werken. Slechts 5,4 procent ziet dat wel zitten. In Flevoland, Overijssel en Gelderland liggen die percentages op respectievelijk 5,8, 4,9 en 2,4 procent.

Als de enquête feilloos weergeeft hoe mensen met een baan aankijken tegen hun werkuren, is er in de gehele provincie Drenthe niemand te vinden die meer uren zou willen draaien dan ze nu doen: 0 procent.

Kop van Overijssel