Volledig scherm
In Zwolle werd onlangs gedemonstreerd door leerkrachten die meer erkenning wilden voor hun werk. Ruim 17 procent van de werkenden kampt volgens TNO geregeld met burn-outklachten, met name docenten (en artsen en ict’ers) voelen zich leeg na een dag werk of zijn emotioneel uitgeput. © Frans Paalman

Werkenden in Flevoland tevreden over aantal uren, die in Drenthe absoluut niet
(Gelderland en Overijssel in middenmoot)

Ruim één op de vier mensen met een betaalde baan (28,1 procent) wil minder werken. Dat blijkt uit een enquête van Kieskompas in opdracht van dataplatform LocalFocus. De provincies Drenthe (51,8 procent), Gelderland (34) en Overijssel (29,4) zitten boven dat percentage, Flevoland (26,3) eronder.

De enquête werd gehouden onder ruim 5500 Nederlanders die de vraag kregen of zij tevreden waren met het aantal uren dat zij per week werken. 

Degenen die aangaven dat zij graag minder willen werken, zouden meer tijd willen hebben voor hobby, gezin of ‘opladen na een drukke werkdag’. Een derde van de ondervraagden geeft aan dat hun huidige werkweek te veel energie kost.

Burn-out

Uit onderzoek van de Nederlandse Organisatie voor toegepast-natuurwetenschappelijk onderzoek (TNO) en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), blijkt dat 15 procent van de werkenden zich meer dan eens per maand ‘compleet uitgeput’ voelt door werk.

Ruim 17 procent kampt geregeld met burn-outklachten. Voornamelijk artsen, docenten en ict’ers voelen zich leeg na een dag werk of zijn emotioneel uitgeput.

Wel tevreden

Het landelijke percentage werkenden dat wél tevreden is met hun aantal werkuren, ligt op 65,3 procent. Flevoland zit daar als enige provincie boven met 67,9 procent. Van werkenden in Gelderland is 63,6 procent tevreden, in Overijssel ligt dat percentage op 63 procent. 

De inwoners van Drenthe zijn voor minder dan de helft (48,2 procent) tevreden met het aantal uren dat ze moeten werken.

Liever meer werken

Wat voor de meeste werkenden in Nederland geldt, is dat ze in ieder geval niet meer uren zouden willen werken. Slechts 5,4 procent ziet dat wel zitten. In Flevoland, Overijssel en Gelderland liggen die percentages op respectievelijk 5,8, 4,9 en 2,4 procent.

Als de enquête feilloos weergeeft hoe mensen met een baan aankijken tegen hun werkuren, is er in de gehele provincie Drenthe niemand te vinden die meer uren zou willen draaien dan ze nu doen: 0 procent.

 1. Doodgeschoten Wanneperveense burgemeester Roege krijgt geen bermmonument maar een gedenkplaat
  PREMIUM

  Doodgescho­ten Wanneper­veen­se burgemees­ter Roege krijgt geen bermmonu­ment maar een gedenk­plaat

  Aan de Dritftlakenseweg tussen Wanneperveen en Kolderveen komt geen bermmonument voor de in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers doorgeschoten Veniger burgemeester Pieter Klaas Roege. De gemeente Meppel geeft hiervoor geen toestemming. Maar tot opluchting van initiatiefnemer Arend Pluim krijgt Roege wel een eerbetoon. Het oog is nu gevallen op de plaats waar in de oorlog het gemeentehuis met de burgemeesterswoning heeft gestaan.
 2. Weilanden, voetbalvelden, plantsoenen, plantvakken: alles wordt beter dankzij worm en ‘wondermiddel’ bokashi
  PREMIUM
  Video

  Weilanden, voetbalvel­den, plantsoe­nen, plantvak­ken: alles wordt beter dankzij worm en ‘wondermid­del’ bokashi

  Betere landbouwgrond, strakkere voetbalvelden, mooiere plantsoenen en een flinke besparing van water. Agrariërs, onderhoudsdiensten en gemeenten in de regio zien dit ideaalbeeld binnen handbereik komen. Dankzij het oprakelen van een oude hergebruikmethode van onder andere bladafval: bokashi. Over hoe krioelende pendelwormen het groen in de regio een boost moeten geven.

Kop van Overijssel