Het MAC3Park stadion van PEC Zwolle (foto) en De Adelaarshorst van Go Ahead Eagles in Deventer moeten over een jaar, voor aanvang van het seizoen 2020/2021, rookvrij zijn.
Volledig scherm
Het MAC3Park stadion van PEC Zwolle (foto) en De Adelaarshorst van Go Ahead Eagles in Deventer moeten over een jaar, voor aanvang van het seizoen 2020/2021, rookvrij zijn. © VI Images

Adelaarshorst en MAC3Park-stadion in 2020 rookvrij: ‘Goed en belangrijk voor de kinderen’

Vanaf medio 2020 moeten De Adelaarshorst van Go Ahead Eagles en het MAC3Park-stadion van PEC Zwolle rookvrij zijn. Daarvoor hebben de betaald voetbalclubs, de KNVB en de Alliantie Nederland Rookvrij een platform opgezet. ,,Wij hebben vanzelfsprekend ja gezegd", laat PEC-voorzitter Adriaan Visser weten.

Het platform wil stapsgewijs de peuk vanaf het seizoen 2020/2021 volledig uit de stadions bannen. Clubs die komend seizoen nog geen rookvrij stadion hebben, gaan een ontmoedigingsbeleid voeren. Bij Vitesse, Ajax en Almere City FC mag al langer niet meer gerookt worden en ook het Philips-stadion van PSV wordt komend seizoen volledig rookvrij. Er mag dan alleen nog gerookt worden buiten het stadion. Ook e-sigaretten worden verboden binnen de stadions.

Maatschappelijke tendens

Bij PEC Zwolle en Go Ahead Eagles is roken momenteel alleen in een paar vakken niet toegestaan. ,,Op Zuid zitten veel kinderen en daarom hebben we die vakken eerder al als rookvrij gedefinieerd", zegt PEC-voorzitter Visser, die net als alle andere clubs in de Eredivisie CV instemde met het plan. ,,Wij hebben vanzelfsprekend ja gezegd. Je proeft sowieso een maatschappelijke tendens waarin men van het roken af wil. Dat vinden wij ook goed en belangrijk, vooral voor de kinderen.”

Ook Go Ahead Eagles tekende geen bezwaar aan. Sterker nog, de eerstedivisionist uit Deventer werkte vorige maand alvast aan een gezonder onderkomen door voor komend seizoen een rookverbod in drie vakken in te voeren. ,,We willen een eerste stap zetten, omdat mensen zich aan rokers ergeren. En dit aantal vakken is behapbaar. Maar we doen ook een beroep op het verantwoordelijkheidsgevoel van bezoekers om in die vakken ook echt niet te roken", stelde woordvoerder Wouter Rutgers al.

Go Ahead Eagles en PEC Zwolle hebben ingestemd met het voornemen van het platform Rookvrije Voetbalstadions om de sigaret, middels een ontmoedigingsbeleid, het komende jaar te bannen uit de stadions.
Volledig scherm
Go Ahead Eagles en PEC Zwolle hebben ingestemd met het voornemen van het platform Rookvrije Voetbalstadions om de sigaret, middels een ontmoedigingsbeleid, het komende jaar te bannen uit de stadions. © BSR Agency

,,Supporters komen naar het stadion om te genieten van een voetbalwedstrijd. Zowel rokers als niet-rokers. We vragen aan alle rokers: laat anderen, die er niet voor hebben gekozen, geen nadelige gevolgen ondervinden. Passief meeroken is namelijk ongezond. Supporters kunnen op een tribune, met grotendeels vaste plaatsen, nu eenmaal niet een andere plek opzoeken”, schrijft het platform Rookvrije Voetbalstadions.

Het platform is opgezet door initiatiefnemers Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie, in samenwerking met alle 34 betaald voetbalclubs en de KNVB. Ook de Alliantie Nederland Rookvrij, dat weer een initiatief is van de Hartstichting, KWF Kankerbestrijding en het Longfonds, is betrokken bij het project om de sigaret uit de Nederlandse voetbalstadions te verdrijven.