Volledig scherm
© ANP Sport
2
EINDE
2
  • Joey Veerman 45'+5'
  • Alen Halilovic 78'
  • Omar Bogle 28'
  • Rodney Kongolo 38'

ADO kan voorsprong in Heerenveen niet vasthouden

In de strijd tegen degradatie heeft ADO Den Haag vanavond twee dure punten laten liggen. De ploeg van Alan Pardew kwam bij middenmoter Heerenveen met 0-2 voor, maar moest in Friesland uiteindelijk met een 2-2 gelijkspel genoegen nemen.

Volledig scherm
© ANP Sport

Door Yorick Groeneweg

ADO nam vanavond in Friesland verrassend en tegen de verhouding in een 0-2 voorsprong. Twee keer stond een vrije trap van specialist John Goossens aan de basis van die Haagse doelpunten. Bij de eerste goal ging de bal via de arm van Omar Bogle over de lijn, bij de tweede zeilde de bal via Heerenveen-middenvelder Rodney Kongolo in het doel.

Hoewel de treffers wat gelukkig tot stand kwamen, was het zeker geen toeval. Geen ploeg in de eredivisie scoorde dit seizoen vaker uit een standaardsituatie dan degradatiekandidaat ADO: al 16 keer. Vaak stond Goossens aan de basis en ook nu kon hij dus twee keer juichen.

Bekijk hier de samenvatting van sc Heerenveen - ADO Den Haag (Premium)

Het zorgde voor verwondering in het Abe Lenstra Stadion, waar het morrende thuispubliek voor rust toch nog één keer opveerde. Op slag van rust maakte Joey Veerman er met een schot van afstand 1-2 van. Volgens ADO’s keeperstrainer Raymond Mulder te diep in blessuretijd, waarop hij na aanhoudend commentaar op de arbitrage door Martin van den Kerkhof met rood werd weggestuurd.

Volledig scherm
© ANP Sport

Het zeer compact spelende ADO verdedigde in de tweede helft de voorsprong. Meer hoefde niet, maar kon het elftal van Alan Pardew ook niet. De nummer 17 van de eredivisie zag de laatste weken de concurrentie afstand nemen en vocht bij het ook al weken niet draaiende Heerenveen voor de vijfde overwinning van het seizoen. Zo bracht Pardew in het slotkwartier verdediger Tom Beugelsdijk nog in het veld om de broodnodige zege over de streep te trekken.

Uiteindelijk kon ook de van een polsbreuk teruggekeerde Beugelsdijk de in de lucht hangende gelijkmaker niet voorkomen. Na een individuele actie schoot Heerenveen-invaller Alen Halilovic zo’n tien minuten voor tijd met veel gevoel raak. Een domper voor het strijdende ADO, dat nu nog zes punten achterstand heeft op de veilige vijftiende plek.

Volledig scherm
© BSR Agency