Feyenoord-spits Róbert Bozeník in actie tegen Willem II.
Volledig scherm
Feyenoord-spits Róbert Bozeník in actie tegen Willem II. © BSR Agency

Akkoord: collectieve salarisvermindering bespaart betaald voetbal 35 miljoen

De belangenbehartigers in het Nederlandse betaald voetbal hebben een akkoord bereikt over een collectieve salarisvermindering. Naar schatting wordt hiermee op jaarbasis zo’n 35 miljoen euro uitgespaard, bedoeld om de financiële gevolgen van de coronacrisis voor de clubs iets te verlichten.

Het akkoord is gesloten tussen werkgeversorganisatie FBO, de spelersvakbonden VVCS en ProProf en de vakvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV). Voetbalbond KNVB, de Eredivisie CV en de Coöperatie Eerste Divisie ondersteunen de maatregelen. De partijen spreken van een ‘historisch akkoord’.

Het pakket aan noodmaatregelen bestaat uit collectieve aanbevelingen en bindende afspraken. De aanbevelingen zijn bedoeld voor het resterende deel van het inmiddels afgebroken seizoen en de eerste seizoenshelft van 2020-2021. Zo is het verzoek om af te zien van collectieve bonussen of daarvoor een minnelijke regeling te treffen. Wat betreft salarisreductie hanteren de betrokken partijen een 'progressieve staffel', wat betekent: hoe hoger het salaris, hoe meer spelers en trainers inleveren. Dat loopt uiteen van 2,5 tot maximaal 20 procent. De aanbeveling van salarisreductie geldt in principe tot 1 januari 2021.

,,Wij zijn op een gepaste wijze trots dat we in deze voor iedereen bizarre, moeilijke en onrustige tijden toch collectieve afspraken hebben kunnen maken met de vakbonden over noodmaatregelen voor het betaald voetbal", zegt directeur Serge Rossmeisl van de FBO. ,,Het geeft aan dat iedereen binnen de voetballerij zich volledig bewust is van de ernst van de crisis en de gevolgen. Daarnaast bewijst deze regeling dat het betaald voetbal de verantwoordelijkheid neemt om eerst naar zichzelf te kijken, bij het nemen van noodzakelijke maatregelen."

Quote

Wij zijn op een gepaste wijze trots dat we in deze voor iedereen bizarre, moeilijke en onrustige tijden toch collectie­ve afspraken hebben kunnen maken

Directeur Serge Rossmeisl van de FBO

Spelersvakbonden

De spelersvakbonden VVCS en ProProf zijn ook tevreden over het akkoord. ,,We zijn tot een pakket maatregelen gekomen dat ons inziens gegeven de omstandigheden een redelijk compromis is”, zegt VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko. ,,Wij zijn de eerste bedrijfstak in Nederland die met een collectief salarisoffer en een aanpassing van de cao komt”, aldus directeur Ko Andriessen van ProProf. ,,Het betaalde voetbal komt soms in een negatief daglicht, maar hiermee lopen we voorop en dat is toch een mooi signaal. Hopelijk is dit solidaire akkoord ook een voorbode voor de vervolgoverleggen van de KNVB en clubs om tot een noodfonds te komen.”

De spelers met de hoogste salarissen leveren het meeste in, maximaal 20 procent. ,,Het pakket bestaat daar waar het gaat om het inleveren van een deel van het salaris uit aanbevelingen, waarbij wij ervan uit zijn gegaan dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zullen dragen”, aldus Levchenko. ,,Ik ben er trots op dat wij het zo hebben kunnen doen en dat de spelers hun verantwoordelijkheid pakken om zo een hele substantiële bijdrage te leveren aan het oplossen van de problemen.”

Quote

Het pakket bestaat daar waar het gaat om het inleveren van een deel van het salaris uit aanbevelin­gen, waarbij wij ervan uit zijn gegaan dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zullen dragen.

VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko

Mario Captein, directeur van de vakvereniging Coaches Betaald Voetbal, spreekt van een “harde en pijnlijke maatregel” voor alle werknemers in het betaalde voetbal, ook de trainers en coaches. “Maar volgens ons noodzakelijk en onvermijdelijk. Samen zijn wij verantwoordelijk voor een gezonde en goed functionerende bedrijfstak en dus moeten wij hier als partijen ook samen de schouders onder zetten.”

De KNVB berekende dat de clubs minimaal 300 miljoen euro aan inkomsten mislopen doordat dit seizoen voortijdig is beëindigd. Het ziet ernaar uit dat de stadions ook komend seizoen nog maanden gesloten zullen blijven voor het publiek, waardoor de schade voor de clubs nog groter wordt. De KNVB heeft de overheid om hulp gevraagd, maar benadrukte dat het Nederlandse profvoetbal eerst zelf financiële offers zal moeten brengen.

Reacties

Cees Roozemond, directeur SC Heerenveen: ,,Ik denk dat het goed is dat we gezamenlijk tot een akkoord zijn gekomen. We hebben bij SC Heerenveen gisteren voor het eerst inhoudelijk kennisgenomen van dat akkoord. Een deel daarvan bestond uit aanbevelingen en een deel uit – laten we zeggen – wat steviger adviezen. Nu moeten we kijken hoe we daar met ons personeel gehoor aan kunnen geven. Momenteel zitten we midden in die gesprekken. Dat geldt niet alleen voor de spelersgroep, maar ook voor de ondernemingsraad. Het is nog te vroeg om op die gesprekken vooruit te lopen, maar onze grondgedachte is absoluut niet negatief. We moeten simpelweg in deze tijden dit soort stappen nemen. Dat is niet meer dan logisch. Alleen ben ik wel altijd een voorstander geweest om dat gestructureerd en gezamenlijk te doen. Daar voldoet dit akkoord in ieder geval aan.”

Henk van Stee, directeur voetbalzaken Sparta: ,,We hebben vanochtend toevallig met de spelersraad om de tafel gezeten om de zaken met elkaar te bespreken. De spelers hebben ons aangegeven dat ze morgen met een statement zullen komen over hoe zij tegen salarisverlaging aankijken. Wat voor ons vaststaat: iedereen zal een offer moeten brengen. Dat geldt voor spelers én overige medewerkers. Dus ook voor ons directieleden, ja. We zitten nu eenmaal in een crisissituatie. En daarin zullen we allemaal water bij de wijn moeten doen.”

FC Utrecht is ‘blij’ dat er een collectief besluit is genomen. De club gaat nu met de spelersraad in gesprek en kan dan pas zeggen of het akkoord op praktische problemen binnen de eigen gelederen stuit.

Dit zijn de aanbevelingen:
• Het afzien van van collectieve bonussen.
• Salarisreductie aan de hand van een progressieve staffel. Beginnend vanaf 2,5% voor jaarsalarissen voor meer dan € 25.000,- bruto per jaar en oplopend naar maximaal 20%.
• Afzien van eventuele resterende vakantiedagen over het seizoen 2019/2020.
• Mogelijkheid tot betaling van de vakantietoeslag over het seizoen 2019/2020 in de maand juni in plaats van de maand mei.

Dit zijn de bindende afspraken:
• Het tussentijds openbreken en verlengen van de CAO voor Contractspelers Betaald Voetbal van 1 juli 2020 tot en met 30 juni 2023.
• Verlaging van het verplichte aantal contractspelers in de eerste divisie  van 16 naar 14 in 2020/2021 en naar 15 in 2021/2022.
• Verlaging van de toetsingsgrens betreffende de vakantietoeslag voor contractspelers in de seizoenen 2020/2021 en 2021/2022. 
• Het door de spelersvakbonden afzien van een verhoging van de werkgeversbijdrage per 1 januari 2021.
• Het indien mogelijk gelijk houden van het inkomenscriterium voor niet-EU spelers (als vastgesteld voor het seizoen 2019/2020).