Volledig scherm
Robert Maaskant. © Eric Verhoeven/Soccrates

‘Bloed kruipt waar het niet gaan kan’

Maaskant naar VVVRobert Maaskant (50) werd zojuist officieel gepresenteerd als nieuwe trainer van VVV. De geboren Schiedammer, tot deze maand technisch directeur van Almere City, moet de komende twee seizoenen voor handhaving in de eredivisie zorgen met de Noord-Limburgse club. ,,Na het telefoontje van Stan Valckx was de keuze snel gemaakt.”

Door Dennis van Bergen

Daar was hij opeens weer, Robert Maaskant. De man die had bezworen nooit meer als trainer aan de slag te gaan, verbond zich vandaag voor twee seizoenen aan VVV. Bij de Limburgse club staat hij voor de opdracht waarin zijn voorganger Maurice Steijn twee jaar op rij zo glansrijk in slaagde: voor handhaving zorgen in de eredivisie.

Quote

Afgelopen januari had ik voor mezelf de beslissing genomen dat ik graag weer op het veld wilde staan.

Robert Maaskant

,,Ik ben blij en verheugd hier te zijn. Ik kwam altijd al graag in De Koel. Na het telefoontje van Stan Valckx was de keuze snel gemaakt. Ik heb er heel veel zin in om hier te beginnen. Ik hoop de goede prestaties die Maurice Steijn hier heeft neergezet herhalen of misschien wel verbeteren.”

Mooie woorden van Maaskant, passend bij de mediagenieke persoonlijkheid die hij van nature is. Toch blijft zijn move verwonderlijk. De geboren Schiedammer was in 2017 heel stellig over zijn toekomst. Nooit, maar dan ook nooit zou hij meer als trainer aan de slag gaan, liet hij optekenen. Hij was wel klaar met het wereldje, waarin het lot van de trainer vaak afhangt van de grillen van bestuursleden en technisch directeuren.

Zelf zegt hij daar vanmiddag over: ,,Anderhalf jaar heb ik aangegeven niet meer op het veld te staan, dat klopt. Ik voelde dat ik andere dingen wilde doen. Maar ja, het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Afgelopen januari had ik voor mezelf de beslissing genomen dat ik graag weer op het veld wilde staan. Gelukkig is het nu weer zo ver.”

Technisch directeur Stan Valckx, die Maaskant betitelt als ‘samenwerker’ en ‘verbinder’ voegt daaraan toe: ,,We zochten iemand met ervaring, het liefst ook in het buitenland. Aan die criteria voldoet Robert.”

Maaskant heeft veel ervaring als coach. Hij begon zijn trainersloopbaan in 1999 bij RBC en was later ook trainer bij onder meer MVV, Willem II en NAC. Ook trainde hij het Poolse Wisla Krakau, waar Stan Valckx toentertijd de technisch directeur was. Valckx vervult die rol nu in De Koel. Eenvoudig wordt zijn opdracht in Venlo evenwel niet. Zijn voorganger, de naar Al-Wahda in de Verenigde Arabische Emiraten Maurice Steijn, probeerde drie jaar op rij meer dan het maximale met de geel/zwarten. Hij promoveerde naar de eerste divisie en wist vervolgens twee seizoenen op rij tamelijk moeiteloos voor handhaving te zorgen.

Morgen om 18.00 uur staat Maaskant voor het eerst op het veld als trainer van VVV.