Hans van Breukelen stopt een strafschop van Igor Belanov (Sovjet-Unie) tijdens de finale van EK voetbal 1988 in Duitsland.
Volledig scherm
PREMIUM
Hans van Breukelen stopt een strafschop van Igor Belanov (Sovjet-Unie) tijdens de finale van EK voetbal 1988 in Duitsland. © ANP

De Sovjets uit 1988: Oranje heeft ons de mooiste prijs afgepakt

Op het EK van 1988 werd in de finale de Sovjet-Unie geklopt. Mikos Gouka bezocht in 2012 de Sovjets om terug te blikken op het toernooi in Duitsland.

Zelfs een telefoontje van de minister, aangespoord door het consulaat, moest er aan te pas komen. Het idee was om, met het nadere EK 2012 in Oekraïne en Polen als aanleiding, de voetbalsterren van de Sovjet-Unie uit 1988 op te zoeken. Maandenlang joeg ik op afspraken, maar zonder hulp van de hoogste kringen bleek het onmogelijk. Dan was er weer een toezegging, dan weer een afwijzing.

Igor Belanov in Odessa? Volgens zijn secretaresse had hij het heel erg druk. Rinat Dasajev? Assistent trainer van Torpedo Moskou en nauwelijks te bereiken. De NOS slaagde er met Andere Tijden Sport dat jaar wel in om de voormalig topkeeper te vinden. Hij bleek bijna een wrak te zijn geworden.