Volledig scherm
Adil Auassar (rechts) en Halil Dervisoglu. © BSR Agency
4
EINDE
1
  • Halil Dervisoglu 56'
  • Ragnar Ache 61'
  • Abdou Harroui 83'
  • Lars Veldwijk 89'
  • Peter van Ooijen 20'

Droomstart voor promovendus Sparta na klinkende zege op VVV

Het is de week van Sparta. De club verkocht een record aantal seizoenkaarten (8000 stuks), het sleet Halil Dervisoglu voor liefst drie miljoen euro aan het Engelse Brentford. Waarna gisteravond nog een feestje kon worden gevierd op Het Kasteel. Het duel met VVV eindigde in een eclatante 4-1 zege.

Door Dennis van Bergen

De tweede helft van Sparta-VVV is al een poosje gevorderd, als Halil Dervisoglu zijn blik eens richt op het scorebord. De aanvaller doet dat, op het moment dat zijn ploeg tegen een 0-1 achterstand aankijkt, in de hem kenmerkende pose. Met een blik alsof de zege voor zijn elftal slechts een kwestie van tijd is. En zo gebeurt het uiteindelijk ook. Dankzij de riante 4-1 op de Venlose club zijn de Rotterdammers in elk geval een etmaal koploper in de eredivisie.

Volledig scherm
Bryan Smeets. © foto: Carla Vos

Je zou het jeugdige overmoed kunnen noemen, de uitstraling dat alles toch altijd wel goedkomt. Of misschien is het wel gewoon de bravoure die je als talent nodig hebt om te slagen in het profvoetbal. Feit is dat Dervisoglu in zichzelf gelooft. Turkse trots, noemt hij dat zelf. Afgelopen seizoen, toen geen mens nog in de promotie van Sparta geloofde, voorspelde de aanvaller doodleuk dat hij zijn ploeg in de tweede finalewedstrijd van de play-offs tegen De Graafschap wel even naar de eredivisie zou schieten. En zo geschiedde.

Het is precies dat gedrag waar zijn trainer Henk Fraser moeite mee heeft. Dervisoglu, stelt de oud-verdediger, wil nog weleens te nonchalant zijn. Of, nog zo’n eigenschap, ploeggenoten over het hoofd zien. Anderzijds weet Fraser ook dat zijn jonge aanvaller een killer bij uitstek is. Een voetballer die, ook als hij er ogenschijnlijk niet bij is, dodelijk effectief kan zijn. Scouts van Brentford zagen dat ook. Vandaar dat de Engelsen hem afgelopen week vastlegden. Al vertrekt hij -gelukkig voor Sparta- pas op 1 januari naar The Bees.

Volledig scherm
© BSR Agency

Reden dat hij deze avond op Het Kasteel kan onderstrepen waarom hij als zo’n grote belofte wordt gezien. Ook al heeft het er voor rust nog even de schijn van dat de bezoekers met de zege aan de haal gaan. De ploeg van Dervisoglu is weliswaar dreigender, maar is onzorgvuldig in de afronding. Dervisoglu, die een goede mogelijkheid over schiet, inclusief. Een inzet van Abdou Harroui wordt later gekeerd door keeper Thorsten Kirschbaum van de Limburgers, terwijl Ragnar Ache pech heeft wanneer zijn krachtige kopbal uit een corner van Mohamed Rayhi op de lat uiteenspat. Dure missers, lijken het, aangezien Peter van Ooijen via een prachtige vrije trap wél raakt schiet namens VVV.

Volledig scherm
© BSR Agency

Maar dan, wanneer de tweede helft al even op weg is, zet Dervisoglu zijn stoïcijnse blik van even daarvoor ondubbelzinnig kracht bij. Met een leep schot geeft hij VVV-keeper Thorsten Kirschbaum het nakijken. En geeft daarmee de aanzet tot een voor de Rotterdammers heerlijke avond. Een ander talent, Ache, tekent vervolgens voor de tweede Sparta-treffer. Waarna een andere in Spangen opgeleide speler, Abdou Harroui, en spits Lars Veldwijk het feest nog mooier maken voor de promovendus.

Dat kan er voor Sparta allemaal wel bij in een week dat de 8000ste seizoenkaart werd verkocht (een record.) Het geluk lacht de gepromoveerde Spangenaren ronduit toe op dit moment. En daarvoor hoeven de fans alleen maar naar de ranglijst te kijken. ,,Wij staan bovenaan”, weergalmt het na afloop massaal vanaf de tribunes.

Volledig scherm
© foto: Carla Vos