Volledig scherm
Donyell Malen en Reza Ghoochannejhad. © BSR Agency

Eredivisie blijft Walhalla voor aanvallers

PSV-spits Donyell Malen (5x) en zijn PEC Zwolle-collega Reza Ghoochannejhad (4x) schoten afgelopen weekeinde flink uit hun slof. Mede dankzij hun productie is de eredivisie ook dit seizoen weer de meeste productieve competitie van Europa.

Volledig scherm
Memphis Depay (r) in actie namens Lyon. In Ligue 1 wordt een stuk minder gescoord dan in de eredivisie. © REUTERS

Mattijs Manders vertelde zaterdag aan deze site dat we in Nederland minder bescheiden moeten zijn over onze competitie. ,,Van Basten, Romário, Ronaldo, Cruijff, Zlatan: ze hebben allemaal in de eredivisie gespeeld’’sprak de nieuwe directeur van de Eredivisie CV. ,,Maar draag dat dan ook uit. Wees trots op waar we voor staan.’’

Als de ambitieuze Manders met de eredivisie de wereld wil veroveren, zou hij ook kunnen wijzen op een ander unique selling point. Als we in Nederland ergens voor staan dan is het wel voor aanvallend voetbal. En dat is makkelijk te bewijzen, want nergens wordt zoveel gescoord als hier. In de afgelopen speelronde was het weer prijsschieten in de eredivisie met in totaal 46 voltreffers. Na de eerste 51 duel staat de teller alweer op 179. Dat is gemiddeld 3,5 goals per wedstrijd.

Kom daar eens om in het buitenland. Vergeleken met de grote competities in Europa steekt de eredivisie er ver bovenuit. De Duitse Bundesliga komt na de eerste vier speelrondes met een gemiddelde van 3,33 nog enigszins in de buurt. Ook de Serie A (3,17) doet het de eerste weken voor voor Italiaanse begrippen niet slecht, maar Engeland (2,95), Spanje (2,50) en Frankrijk (2,40) komen qua goals niet in de buurt.

Toevalstreffer zijn het niet. De eredivisie voert al tien jaar de boventoon als het om scoren gaat. Alleen in het seizoen 2016-2017 bleef de productie (gemiddeld 2,88 goals) een beetje achter en deed Spanje (2,94) het iets beter. Een incident, want in La Liga wordt normaal gesproken gemiddeld 0,5 goal per duel minder gescoord dan in Nederland. Deze jaargang zelfs 1,0 doelpunt minder.

Het gemiddelde van 3,5 goals in de eredivisie is hoog, maar komt niet uit de lucht vallen. Vorig seizoen, toen Ajax (119) en PSV (98) er lustig op los scoorden, werd in 306 wedstrijden 1061 keer gescoord (gemiddeld 3,46 per wedstrijd).

Ook deze jaargang weten ze bij Ajax (19) en PSV (14) het net weer makkelijk te vinden. Trekken ze die lijn door dan komen ze dit seizoen uit op respectievelijk 129 en 95 doelpunten.

Luister hier naar onze wekelijkse eredivisiepodcast: