Volledig scherm
Rafik Zekhnini maakt 3-2. © BSR Agency

FC Twente en RKC houden elkaar in evenwicht na spectaculair slot

VideoDe eerste twee wedstrijden moest RKC Waalwijk het doen met complimenten. In Enschede oogstte de ploeg van coach Fred Grim het eerste eredivisiepunt na een enerverende slotfase.

Door Marcel Luyckx

Uitgerekend twee verdedigers hielpen RKC over het dode punt. Ingo van Weert (1-2) en Paul Quasten (3-3) scoorden, een onderdeel waar RKC de eerste twee wedstrijden grote moeite mee had.

Grim had zijn startopstelling op drie plaatsen gewijzigd, ten opzichte van de thuisnederlaag tegen AZ. Etienne Vaessen was onvoldoende hersteld van een hersenschudding, waardoor Kees Heemskerk op 28-jarige leeftijd debuteerde in de basis van een eredivisieduel. Ingo van Weert verving op de rechtsbackpositie de geschorste Juriën Gaari. Sylla Sow begon op de reservebank. Said Bakari kreeg vanaf de aftrap speeltijd als hangende linksbuiten. 

Ook trainer Gonzalo Garcia Garcia voerde enkele wijzigingen door. Zo verving Julio Pleguezuelo de geblesseerde Paul Verhaegh en debuteerde de van Feyenoord gehuurde Calvin Verdonk direct in de basis bij FC Twente. De eerste helft was pover. In de eerste twintig minuten vielen amper kansen te noteren, tot de 24ste minuut. 

Volledig scherm
Anas Tahiri viert zijn doelpunt. © BSR Agency

Tiki-taka

Volledig scherm
Haris Vuckic viert de gelijkmaker. © BSR Agency

Anas Tahiri zette voor RKC een aanval die vergelijkbaar was met het veldspel van FC Barcelona. De architect was zelf het eindstation van de aanval over meerdere schijven die dwars door de Twentse linies sneed: 0-1. Tot dan toe hadden beide doelmannen weinig omhanden gehad. Heemskerk beleefde pas na een halfuur wat hachelijke momenten. De thuisclub voerde de druk op, forceerde een serie hoekschoppen en zag een schot van Keito Nakamura geblokkeerd door Hannes Delcroix.

Na de rust had Twente het betere van het spel, dat ook verdiend op gelijke hoogte kwam door een treffer van gelegenheidsspits Haris Vuckic, doorgaans een middenvelder: 1-1. Hij liet de Grolsch Veste kolken en de wedstrijd ontbranden. FC Twente moest weer slikken, toen gelegenheidsback Van Weert tegen de verhoudingen in, vernietigend uithaalde voor de 1-2. 

Doelpuntenregen

RKC leek opnieuw puntloos achter te blijven door doelpunten van publiekslieveling Vuckic en invaller Rafik Zekhnini, wiens eerste goal de VAR nog afkeurde voor buitenspel. Maar linksachter Paul Quasten bezorgde de ploeg van trainer Fred Grim na een spectaculaire slotfase het eerste punt van het seizoen: 3-3. RKC behield zelfs zich op de eerste zege, maar Hans Mulder raakte de buitenkant van de paal. 

Bekijk hieronder het interview met doelpuntenmaker Ingo van Weert: