Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie
0
EINDE
1
  • Leroy Fer 15'

Fer leidt Feyenoord op emotionele avond naar halve finale

Voor het derde seizoen op rij bereikte Feyenoord de halve finale van de KNVB-beker. Als de ploeg de dennenappel daadwerkelijk wint, zal die worden opgedragen aan de overleden Carlo de Leeuw. 

Door Mikos Gouka

Huilend ging Leroy Fer richting de kleedkamer. En hij niet alleen. Steven Berghuis vertelde dat hij te emotioneel was om na afloop voor de camera’s te verschijnen. Feyenoord beleefde gisteren een dag van uitersten. In de ochtenduren, toen de spelers zich verzamelden voor de busreis richting Friesland kwam de mededeling dat Carlo de Leeuw de oneerlijke strijd tegen kanker had verloren. 

Bekijk hier de samenvatting van Heerenveen - Feyenoord (premium). 

Carlito

Heerenveen-Feyenoord
feyenoord-fans bedanken Carlo de Leeuw
Foto ; Pim Ras
Volledig scherm
Heerenveen-Feyenoord feyenoord-fans bedanken Carlo de Leeuw Foto ; Pim Ras © Pim Ras Fotografie

Routinier Fer vertelde een paar dagen voor de dood van de materiaalman en voormalig speler van de club te worstelen met zijn emoties. Carlito, noemde hij ‘zijn maatje’. Toen Feyenoord vanavond voor de kwartfinale van het bekertoernooi in het Abe Lenstra Stadion het veld opstapte, droegen de spelers shirts met de tekst ‘Carlito, voor altijd in ons hart, Amigo’. De uitvaart van De Leeuw zal vrijdag in besloten kring plaatsvinden.

Trainer Dick Advocaat zag hoe stil zijn spelers waren in de uren voor de wedstrijd. Feyenoord reed al vroeg naar Friesland om in een hotel te rusten en te eten. ,,Het was heel erg stil en dat begreep ik goed’’, zei Advocaat. ,,Toch heb ik in aanloop naar de wedstrijd nog maar eens aangegeven waar het allemaal om ging. Dat voelde vreemd, maar ik heb gezegd nog twee duels tot de finale in de Kuip. Vooraf dacht ik wel: het kan twee kanten op.’’

NAC

Fer kopt de 0-1 binnen.
Volledig scherm
Fer kopt de 0-1 binnen. © Pim Ras Fotografie

En wat Advocaat de pers niet vertelde, maar wel zijn aangeslagen spelers stevig op het hart drukte was het feit dat op 3 maart in de halve finale met NAC ‘slechts’ een club uit de eerste divisie wacht. Een rode loper naar de finale wilde Advocaat het uiteraard niet noemen, maar de weg naar de eindstrijd ligt wel wagenwijd open voor de Rotterdammers.

Feyenoord was heer en meester in de openingsfase. Nicolai Jørgensen kreeg een kans op de openingstreffer, maar zag zijn inzet worden gekeerd door Filip Bednarek. De 0-1 van Fer was fraai en verdiend. De scherpe voorzet van Jens Toornstra, de kopbal van Marcos Senesi richting ploeggenoot Fer die koppend voor de secure afwerking zorgde. Opvallende heerschappij in de lucht van de Rotterdammers die juist dachten dat ze zonder de geblesseerde Eric Botteghin, de beste kopper van de ploeg, minder mogelijkheden zouden hebben.

Bijlow

De Friezen kregen pas na een halfuur voet aan de grond in het eigen stadion. Maar toen ook meteen goed. Keeper Justin Bijlow hield zijn ploeg keer op keer op de been. Eerst tikte hij een afstandsschot van Chidera Ejuke stijlvol uit de bovenhoek. Vervolgens keerde hij een inzet van Sven Botman met z’n benen en kort na rust zag Ejuke de gelijkmaker ternauwernood worden voorkomen omdat Bijlow op schitterende wijze nog een voet tegen de inzet van de linkerspits kreeg.

Het bleef spannend in Friesland, ook al omdat Orkun Kökcü de kans op 0-2 gekeerd zag worden door keeper Filip Bednarek. Invaller Runar Espejord had namens Heerenveen de gelijkmaker op de schoen, maar de Noor raakte van dichtbij de lat.

Advocaat bracht in de spannende slotfase Sam Larsson en Oğuzhan Özyakup voor Nicolai Jørgensen en Orkun Kökcü. De Rotterdammers hielden stand en mogen blijven hopen dat de KNVB-beker voor de veertiende keer in de prijzenkast zal verdwijnen. Dat zou meteen het gedroomde, rechtstreekse ticket voor de groepsfase van de Europa League opleveren.’

Mikos Gouka: De weg naar de finale ligt wagenwijd open

Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie
Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie
Volledig scherm
© BSR Agency
T
Volledig scherm
T © ANP Sport