Feyenoord - Ajax op zondagavond 20.00 uur?
Volledig scherm
Feyenoord - Ajax op zondagavond 20.00 uur? © ANP

Feyenoord - Ajax zondagavond om acht uur?

Komend seizoen krijgt de eredivisie voor het eerst te maken met competitiewedstrijden op zondagavond 20.00 uur. Dat bevestigen bronnen rondom de Eredivisie CV. Het zou gaan om achttien duels, met in elk geval één thuiswedstrijd op dat tijdstip voor elke club. 

Het is de vraag in hoeverre de primeur van de zondagavondwedstrijd volledig is dichtgetimmerd met alle clubs, andere instanties en betrokken partijen, zoals bijvoorbeeld de burgemeesters van de grote steden.

In een aantal buitenlandse competities, zoals de Serie A en La Liga, is de zondagavond al langer een gangbaar tijdstip voor competitieduels met ook topwedstrijden. Chris Woerts, expert op het gebied van commercie en sport denkt dat het even wennen zal zijn voor de kijkers. ,,Maar feitelijk lopen wij al jaren achter op de rest van Europa.”

PEC Zwolle 

Eén keer speelt PEC Zwolle op het nieuwe eredivisietijdstip, op zondag 12 april, thuis tegen FC Twente. Voorzitter Adriaan Visser stemt niet bij voorbaat voor of tegen, maar is vooral nieuwsgierig. ,,We laten ons verrassen", zegt Visser. ,,We moeten gaan ontdekken hoe dit uitpakt. We komen er alleen achter als we het een seizoen proberen.”

Adriaan Visser.
Volledig scherm
Adriaan Visser. © BSR Agency

De eredivisieclubs zijn al langer op de hoogte van de plannen. Het is een tegemoetkoming naar FOX Sports. De televisiezender kan op deze manier op zondag vier wedstrijden achter elkaar live uitzenden. ,,FOX is een belangrijke factor voor ons”, zegt Visser. ,,Niet alleen qua geld, maar ook qua aandacht.”

RKC

,,Het is de macht van FOX in de goede zin van het woord”, zegt Frank van Mosselveld, algemeen directeur van RKC Waalwijk. Zijn club trapt eenmaal thuis en tweemaal uit om 20.00 uur op de zondagavond af. ,,Het is een beter tijdstip dan kwart over twaalf op zondagmiddag. RKC is toch heel tevreden met het speelschema. We hadden als voorkeur zondagmiddag 14.30 uur opgegeven. Dan spelen we ook vier keer thuis, terwijl er negen thuisduels op zondag zijn geagendeerd. Dat is mooi.”

VVV

VVV speelt drie keer op zondagavond 20.00 uur. Eenmaal thuis tegen AZ. En uit tegen datzelfde AZ en FC Utrecht. Algemeen directeur Marco Bogers van de Venlonaren: ,,Ik begrijp heel goed de beweegredenen om op zondagavond te gaan voetballen, maar wij als VVV zijn niet blij met dit tijdstip. Ik vrees dat dit ons behoorlijk wat fans gaat kosten. Denk aan kinderen die op maandag naar school moeten, denk aan werkende mensen. Voetballen op zondagavond past bij de cultuur in Italië of Spanje, niet in onze cultuur. In elk geval niet in de Noord-Limburgse cultuur. Als club gaan wij hier ongetwijfeld last van krijgen. En dat is teleurstellend.”

Sparta

Manfred Laros.
Volledig scherm
Manfred Laros. © foto: Carla Vos

Zoals het conceptprogramma er nu uitziet, speelt Sparta driemaal op zondagavond 20.00 uur. Uit tegen Feyenoord en FC Emmen. En thuis tegen FC Emmen. Manfred Laros, algemeen directeur van Sparta: ,,Ik vind het belangrijk dat we als clubs met elkaar meedenken. Dus ook met de clubs die Europees spelen, want daar komt het besluit om op zondagavond 20.00 uur te gaan voetballen tenslotte uit voort. We hebben er met elkaar in alle opzichten – financieel, qua uitstraling van de competitie – belang bij dat de clubs het in Europa goed doen. In die zin valt er wat te zeggen voor dit besluit. Puur uit het oogpunt van Sparta zijn wij echter geen voorstander van voetballen op zondagavond 20.00 uur. Voor veel mensen is de zondag een familieavond, waar ‘met het bord op schoot’ naar de televisie wordt gekeken.”

FC Groningen

FC Groningen heeft in een eerder stadium al laten weten dat het spelen van wedstrijden op de zondagavond onwenselijk is, met name ook vanwege de tegengeluiden uit de achterban van de club. Het is een tijdstip waarop met name de jeugdige voetballiefhebbers worden uitgesloten van het stadionbezoek, schrijft de club op zijn website.

  1. Jack de Gier kijkt terug op bewogen jaar in Deventer: ‘Echte klik met leiding GA Eagles was er niet’
    PREMIUM
    Interview

    Jack de Gier kijkt terug op bewogen jaar in Deventer: ‘Echte klik met leiding GA Eagles was er niet’

    De wegen van Go Ahead Eagles en trainer Jack de Gier zijn gescheiden. De oefenmeester uit Diemen verlaat Deventer met opgeheven hoofd, al was dat ene jaar in de Adelaarshorst niet altijd even gelukkig. ,,Het supergoeie gevoel tussen mij en de club was er niet‘’, zegt De Gier, die de slotakte van het seizoen graag anders had gezien. ,,Dat voelt teleurstellend.’’