Volledig scherm
Ajax - Feyenoord, het eerste duel van 2018 voor Feyenoord © Joep Leenen

Feyenoord start vaak slecht na winterstop, Ajax begint het best

De historie wijst uit dat de eerste wedstrijd na de winterstop een lastige kluif is voor Feyenoord. In de laatste tien seizoenen wonnen de Rotterdammers slechts drie keer bij de hervatting van de eredivisie.

In die tien jaar verloor de vijftienvoudig landskampioen maar liefst zes keer. Daarbij moet wel aangetekend worden dat Feyenoord drie keer de competitie hervatte met een uitwedstrijd tegen Ajax (2011, 2013, 2018). Al deze ontmoetingen gingen verloren. Saillant detail: volgende week staan de Rotterdammers tegenover Ajax in de Arena. Feyenoord legde bij de competitiehervatting alleen FC Utrecht (2014), FC Twente (2015) en Roda JC (2017) over de knie. Het doelsaldo is met 13-18 ook negatief.

Het kan echter nog slechter. Heracles Almelo wist slechts één keer te winnen. Met vier punten zijn de Tukkers veruit de zwakste ploeg van alle clubs die de laatste tien jaar actief waren op het hoogste niveau. Het doelsaldo onderschrijft dat gegeven dat nogmaals (8-27). Je kunt dus zeggen dat Heracles Almelo enige opstartproblemen heeft.

Ajax

Ajax komt daarentegen een stuk beter uit de starblokken. Sterker nog: tijdens de competitiehervatting verloren de Amsterdammers dit decennium géén enkele keer. Met 26 punten, acht gewonnen wedstrijden en een doelsaldo van 20-5 is de huidige nummer twee van de eredivisie de onbetwiste koploper in dit klassement. AZ staat tweede met 21 punten, gevolgd door PSV, dat 20 punten pakte.

FC Emmen en Fortuna Sittard zijn niet in de ranglijst opgenomen, aangezien beide ploegen de voorgaande tien seizoenen niet actief waren in de eredivisie.