Volledig scherm
© Pim Ras Fotografie

Groen licht Rutte voor eredivisie vanaf 1 september

Vanaf 1 september mag overal weer worden gesport - binnen en buiten. Dat betekent dat ook er ook in de eredivisie en Keuken Kampioen Divisie mag worden gespeeld. Dat bleek vanavond bij de persconferentie van premier Mark Rutte over de versoepeling van het coronabeleid.

De betaald voetbalclubs hielden al rekening met de datum van 1 september. De wedstrijden zullen dan zonder fans worden hervat, net zoals bij alle grote sportevenementen die doorgang kunnen hebben vanaf 1 september. Op die datum zijn ook amateurvoetbalwedstrijden weer mogelijk. Ook verenigingskantines gaan dan naar alle waarschijnlijkheid weer open.

Vanaf 11 mei mag je buiten sporten op 1,5 meter afstand, wat goed nieuws is voor buitensporten. Het maximum aantal mensen in groepen is tien. Bijvoorbeeld tennissers en golfers kunnen hun sport weer oppakken, maar wedstrijden zijn nog verboden en kantines zijn niet open. Alle maatregelen die Rutte en minister Hugo de Jonge vanavond presenteerden, zijn wel onder voorbehoud. Alles is afhankelijk van hoe het coronavirus zich ontwikkelt.

NOC*NSF noemt de versoepeling van de sportmaatregelen ‘goed nieuws’. ,,De nu aangekondigde stapsgewijze terugkeer naar een samenleving die niet meer geheel door het virus wordt gedomineerd geeft Nederland en de sport hoop”, reageert algemeen directeur Gerard Dielessen. ,,Wij gaan nu in de komende dagen alle maatregelen nemen om net als we dat voor kinderen en jongeren eerder deden, de verdere openstelling op een veilige manier mogelijk te maken. Het perspectief dat we vanaf 1 september ook weer de competities – zij het zonder publiek – op mogen starten, geeft ons de hoop dat we na deze zomer een vrij groot deel van het oude sport-normaal weer terug zullen zien.”