Volledig scherm
© ANP Pro Shots
4
EINDE
0
  • Javier Vet 27'
  • Brandley Kuwas 81'
  • Vincent Vermeij 90'+2'

Heracles laat De Graafschap kansloos in Almelo

Heracles heeft de favorietenrol tegen De Graafschap vanavond waargemaakt. De Almelose ploeg won in eigen huis met 4-0 van De Graafschap en staat nu voor even derde op de ranglijst.

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

Door Fardau Wagenaar

Het is wat, dat je als Heracles opeens overal in het land de hemel in wordt geprezen, omdat je derde van Nederland staat en je verrast met de opvattingen van een Duitse trainer. Frank Wormuth weet alleen als geen ander dat al die mooie woorden vooral te hoge verwachtingen scheppen. Vanavond gaf de trainer van Heracles voor de wedstrijd dan nog maar eens aan ‘niet tevreden te zijn’. „Er is nog veel te doen.”

Na de derde overwinning in eigen huis is hij niet opeens in de wolken, want verbeterpunten zijn er genoeg, maar de drie punten tegen De Graafschap zijn binnen en dat maakt hem wel opgetogen. Bovendien hield Heracles eindelijk eens de nul. Het brengt de ploeg met een duel meer gespeeld zelfs even naar de derde plek op de ranglijst. Achter Ajax en PSV en voor Feyenoord, dat zondag tegen FC Utrecht speelt. Het zal de verwachtingen rondom de Almelose ploeg voorlopig nog niet bepaald temperen.

Eigen goal

Volledig scherm
© ANP Pro Shots

In de eerste helft ijsbeerde Wormuth geagiteerd langs het veld, praatte, klapte, schudde het hoofd en zag zijn team na een matig begin iets beter in de wedstrijd komen. Er waren kansen van verdediger Maximilian Rossmann (kopbal) en twee van spits Adrian Dalmau, maar het was uiteindelijk een schot van Bart van Hintum dat door De Graafschap-debutant Javier Vet in eigen goal werd gewerkt: 1-0.

De Graafschap had er heel weinig tegen in te brengen. Trainer Henk de Jong merkte vorige week na de thuisnederlaag tegen VVV nog pissig op dat zijn team niet dit niveau thuishoort, maar in de eerste divisie. Zijn spelers bewezen hem vanavond  niet het tegendeel. Tot grote kansen kwamen de Superboeren de hele wedstrijd niet. De enige die nog wat in te brengen had, was Daryl van Mieghem, de oud-speler van Heracles.

Kuwas

Volledig scherm
Brandley Kuwas. © ANP Pro Shots

De thuisploeg begon het duel met de prima spelende Dario van den Buijs in de basis als vervanger van de lang geblesseerde aanvoerder Robin Pröpper. Aanvaller Brandley Kuwas moest het opnieuw doen met een reserverol, omdat de trainer niet tevreden is over zijn rendement. Maar de international van Curaçao kwam er net voor rust alsnog in, omdat Silvester van der Water geblesseerd raakte en strompelend naar de kant ging.

Het was diezelfde Kuwas die meteen een kans kreeg na rust, maar de tweede goal kwam na een uur spelen van de nieuwe Almelose ster Kristoffer Peterson. De aanvaller van Heracles schoof de bal langs doelman Hidde Jurjus in de verre hoek: 2-0. Het was alweer zijn zevende goal, daarmee is hij in elk geval tot morgen de topscorer van de eredivisie.

Een paar minuten laten vierden de Almelose ploeg en de supporters de 3-0, maar voor de derde keer deze avond raadpleegde debuterend arbiter Erwin Blank de videoscheidsrechter: afgekeurd, omdat Kuwas buitenspel stond. Tien minuten voor tijd maakte de speler het eigenhandig goed. De aanvaller bewees zijn trainer dat hij wel degelijk rendement heeft: 3-0.

Nog een aanvaller die zichzelf weer ons kon laten zien, was Vincent Vermeij. Hij verving vlak voor het einde van het duel Adrian Dalmau, die op zijn zachtst gezegd niet blij was met zijn wissel. Vermeij had weinig tijd nodig om te doen wat hij het liefst doet: scoren. Hij maakte er 4-0 van voor een uitzinnig feestende meute in Almelo. 

Volledig scherm
© ANP Pro Shots