Jackie Groenen.
Volledig scherm
PREMIUM
Jackie Groenen. © BSR Agency

‘Juist ík eruit, daar had ik moeite mee’

Jackie GroenenHet voetbalvernuft van Jackie Groenen (24) is een belangrijk wapen van dit Oranje. Maar tegen Nieuw-Zeeland kon ze dat maar moeilijk etaleren, met een wissel tot gevolg. Iets wat de middenvelder bepaald niet gewend is.

Jackie Groenen in duel met Rosie White van Nieuw-Zeeland.
Volledig scherm
Jackie Groenen in duel met Rosie White van Nieuw-Zeeland. © EPA

Door Tim Reedijk

Jackie Groenen is een genieter. Van jongs af aan is ze opgegroeid met de beelden van Johan Cruijff. In de auto op weg naar trainingen zat een schermpje waarop ze de videobeelden van de grootmeester grijs draaide. Nu is het Frenkie de Jong die haar bovengemiddelde aandacht trekt.

Voetballers die dingen doen die anderen niet kunnen of die passes geven die anderen niet zien. Bij de Leeuwinnen is die rol háár toebedeeld. Zij is de speelster die een wedstrijd kan openbreken met een splijtend passje. Liefhebbers als AD-columnist Willem van Hanegem (‘ze kan geweldig voetballen en zegt zinnige dingen over het spelletje’) loven haar kunnen op het veld en daarbuiten.

  1. ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’
    Video

    ‘Mauro Júnior zit straks dicht tegen de basis van PSV aan’

    Welke spelers moeten volgend seizoen onder Roger Schmidt in de gaten worden gehouden? PSV-watcher Maarten Wijffels van AD Sportwereld denkt dat niemand nu nog is afgeschreven. ,,Hij zal straks in de voorbereiding beginnen en kijken wat hij aan boord heeft. PSV is afgelopen seizoen vierde geworden. Dat betekent dat het niet overhield met de kwaliteit. Om nu te zeggen dat er ineens een kant en klare kampioen staat, dat lijkt me wat overdreven.”