Ibrahim Kargbo met Alfons Groenendijk als trainer van Willem II in 2009.
Volledig scherm
Ibrahim Kargbo met Alfons Groenendijk als trainer van Willem II in 2009. © anp

Kargbo: Als ik echt schuldig ben, moeten ze me komen arresteren

Ibrahim Kargbo, voormalig voetballer van onder meer Willem II, is woedend over de schorsing voor het leven die wereldvoetbalbond FIFA hem heeft opgelegd. Volgens de FIFA heeft hij nauwe banden onderhouden met de beruchte matchfixer Wilson Raj Perumal uit Singapore.

Quote

Nauwe banden is wat anders dan spelers betalen.

Kargbo

Door Wilber Hack

,,Waar is het bewijs dan?”, zo vraagt Kargbo zich af, die vandaag door zijn advocaat van de sanctie van de FIFA op de hoogte is gesteld. ,,Nauwe banden is wat anders dan spelers betalen. Welke spelers heb ik dan omgekocht. Welke wedstrijden heb ik beïnvloed? Dat bewijs is er niet. Als ik echt schuldig ben, moeten ze me komen arresteren.”

Een paar jaar geleden werd Kargbo door de KNVB al van matchfixing beschuldigd. Tenminste een geval achtte de KNVB voldoende bewezen. Hij zou in 2009 een wedstrijd van Willem II tegen FC Utrecht hebben gemanipuleerd. Van de KNVB mocht hij nooit meer een functie in het Nederlandse voetbal uitoefenen.

De KNVB vroeg de Engelse voetbalbond FA dat verbod over te nemen. Kargbo speelde op dat moment bij Welling op het vijfde niveau. Ook de FIFA werd op de hoogte gesteld. In Nederland loopt er al jaren een onderzoek van het openbaar ministerie naar de handel en wandel van Kargbo. Tot een veroordeling van de speler uit Sierra Leone is het nooit gekomen.

Quote

Als de FIFA niet met keiharde bewijzen komt, stap ik naar de civiele rechtbank

Kargbo

Dat hij nu alsnog een schorsing door de FIFA krijgt opgelegd heeft volgens Kargbo te maken met de verhuizing van een vrouwelijke voetbalofficial van Sierra Leone naar de FIFA. ,,Zij zit hier achter. In Sierra Leone heeft ze me al van matchfixing beticht, maar bewijzen heeft ze niet. Het verbaast me niet dat ze de FIFA tot een dergelijke maatregel heeft aangezet.”

Sportief raakt Kargbo de maatregel niet. Hij zette twee jaar terug bij Dulwich Hamlet een punt achter zijn loopbaan. Die is, naar hij zegt, dat door alle aantijgingen uit het verleden zwaar beschadigd. ,,Met mijn advocaat was ik aan het onderzoeken hoe ik de schade kon verhalen. Door de beschuldigingen ben ik contracten misgelopen”, zegt Kargbo, die na Willem II nog wel bij Baku en RWDM Brussel speelde. ,,Bij deze schorsing voor het leven speelt mee dat ze veel zouden moeten betalen als ik die zaak zou winnen.”

Kargbo kondigt aan dat ze nog niet van hem af zijn. ,,Als de FIFA niet met keiharde bewijzen van matchfixing komt, met namen van spelers en met wedstrijden, stap ik naar de civiele rechtbank.”

Ibrahim Kargbo
Volledig scherm
Ibrahim Kargbo © anp
  1. De loopbaan van ‘Ibi’ Afellay in 14 schitterende foto's

    De loopbaan van ‘Ibi’ Afellay in 14 schitteren­de foto's

    PSV maakte gisteren bekend dat Ibrahim Afellay vertrekt uit Eindhoven. De 34-jarige Utrechter maakte het afgelopen seizoen zijn rentree, na jaren vol blessureleed. Hij bleef het afgelopen voetbaljaar steken op slechts drie competitiewedstrijden. Afellay denkt dat zijn loopbaan er nog niet op zit en onderzoekt de komende weken of hij bij een andere club aan de slag moet gaan of dreigt het einde van een mooie carrière, die hem via PSV langs FC Barcelona, Olympiakos, Schalke 04, Stoke City en 53 interlands voor Oranje voerde? Een loopbaan in 14 fraaie foto's.