Volledig scherm
Cody Gakpo en Pablo Rosario. © BSR Agency

Kwetsbaar PSV voorkomt in extremis verlies in Heerenveen

Gelijkmaker in 95ste minuutVoor het zevende jaar op een rij heeft PSV niet kunnen winnen in Heerenveen. En er is meer loos bij de koploper, ondanks dat er voor de tweede wedstrijd op een rij een 2-0 achterstand werd gerepareerd. Het 2-2 gelijkspel is toch alweer de derde wedstrijd met puntenverlies in vijf potjes sinds de winterstop.

Door Maarten Wijffels

Mark van Bommel neemt het woord vaak in de mond. ‘Onverstoorbaar’. Dat moet je volgens de trainer van PSV zijn, onder alle omstandigheden. Maar de koploper is dat momenteel niet meer zoals voor de winterstop. Sinds Emmen-spits Nicklas Pedersen half januari vanuit het niets een 2-0 achterstand van zijn club wegwerkte tot 2-2, hebben tegenstanders het gevoel dat er tóch wat te halen is tegen een team dat voor de winterstop bijna alles won. En vaak met grote cijfers.

Volledig scherm
Donyell Malen maakt de 2-2. © BSR Agency
Volledig scherm
Jorrit Hendrix in duel met Ben Rienstra. © BSR Agency

Net als vorige week in Utrecht stond PSV tegen Heerenveen snel 2-0 achter. Twee kansen, twee goals. Een effectiviteit waar PSV tussen augustus en december alleen mee te maken kreeg in de Champions League. Als het fenomeen Messi op bezoek kwam, bijvoorbeeld. Nu zijn de beulen ineens gemiddelde eredivisiespelers zoals Gyrano Kerk, Mitchell van Bergen en Michel Vlap.

Wat nu tegen Heerenveen ook niet meehielp voor PSV was de onmacht van een speler als Hirving Lozano. Er lukte vrijwel niets bij de Mexicaan, die in de rust werd gewisseld voor de jonge Cody Gakpo.

In een verbeten tweede helft toonde PSV nog wel veerkracht. 2-0 werd 2-1 en bepaald niet voor het eerst betaalde het wisselbeleid van Van Bommel zich uit. In de blessuretijd was het invaller Donyell Malen die nog een punt redde: 2-2 Toch kan PSV daar niet tevreden mee zijn. Kon de regerende kampioen vorige week zondag acht punten voor komen op Ajax. Ineens kan het gat een week later worden teruggebracht tot vier. Onverstoorbaar, dat at zal PSV snel weer moeten worden. Want zoals het na de winterstop gaat, ligt meer puntenverlies op de loer.

Volledig scherm
Donyell Malen viert de 2-2 tegen Heerenveen in de 95ste minuut. © BSR Agency
Volledig scherm
Steven Bergwijn in duel met Kik Pierie. © BSR Agency
Volledig scherm
Denzel Dumfries en Nemanja Mihajlovic (rechts). © BSR Agency