Volledig scherm
© BSR Agency

Medische topman FIFA hekelt opstelling UEFA-voorzitter Ceferin

Voorzitter Michel D’Hooghe van de medische commissie van de FIFA heeft geen goed woord over voor de UEFA. De bond dreigt clubs uit te sluiten van Europees voetbal wanneer zij besluiten het seizoen voortijdig te beëindigen. 

,,De gezondheid moet het nu winnen van het financiële” zegt D’Hooghe tegen het Laatste Nieuws. ,,Je zou geen dokter moeten zijn om dat in te zien.” De Belgische hoogste voetbalklasse wil het seizoen niet meer hervatten. Ajax, PSV, AZ, PEC Zwolle, Fortuna Sittard en RKC Waalwijk hopen dat de eredivisie snel definitief wordt stopgezet. D’Hooghe snapt helemaal waarom. ,,Ik heb in mijn lange loopbaan geleerd dat er een weegschaal bestaat tussen gezondheid en de economie. Meestal wint de economie het. Maar als er nu één ogenblik is waarop de gezondheid alle prioriteit moet krijgen, dan is het nu wel”, zegt hij.

Poll

De eredivisie moet per direct stopgezet worden

  • Eens (74%)
  • Oneens (26%)
100836 stemmen

Aleksander Ceferin, de voorzitter van de UEFA, heeft andermaal benadrukt dat ‘Belgische clubs en andere landen die nadenken over het stoppen van de competities Europees uitgesloten kunnen worden.’ Daarmee wijst de voorzitter nadrukkelijk naar Nederland, waar gepraat wordt het stoppen van de competitie.

Ceferin vertelt aan het Duitse ZDF: ,,Dit is niet de juiste manier. Solidariteit is geen eenrichtingsverkeer. Je kan niet om hulp vragen en dan zelf beslissen of dat goed uitkomt. Daarom zeg ik: België en andere landen, die nadenken over stoppen met de competitie, riskeren hun deelname aan het volgende Europese seizoen.”

Voorzitter Michel D’Hooghe van de medische commissie van de FIFA.
Volledig scherm
Voorzitter Michel D’Hooghe van de medische commissie van de FIFA. © EPA

Zonder publiek

De UEFA wil dat het voetbalseizoen wordt uitgespeeld, of dat er in elk geval alles aan gedaan wordt. Eerder het seizoen afbreken, zoals in België al is gebeurd, wordt niet geaccepteerd door de Europese voetbalbond. Ceferin wil proberen de competities toch nog af te werken, desnoods zonder supporters. ,,Zonder fans is voetbal niet hetzelfde. Maar het is toch beter om weer voetbal te kunnen zien op televisie zonder fans, dan helemaal geen voetbal.”

D’Hooghe: ,,Trainingen en voetballen achter gesloten deuren. We moeten dat niet doen. Mochten ze het voetbal toch toelaten, dan voorspel ik dat we heel snel weer een corona-uitbraak zullen hebben bij één van de ploegen. En dan moet een team opnieuw in quarantaine. Is men dan daarmee gediend? We moeten onze sporters beschermen.”

Aleksander Ceferin
Volledig scherm
Aleksander Ceferin © BSR Agency