Volledig scherm
Ahmad Mendes Moreira © BSR Agency

Mendes Moreira: Blij met de steun en positieve berichten

De racistische verwensingen aan het adres van Ahmad Mendes Moreira (24) door de harde kern van FC Den Bosch waren vandaag het gespreksonderwerp in de kleedkamer van Excelsior. De voetballer is blij met de massale bijval die hij op sociale media kreeg.

Door Wesley van Oevelen

Van Oranje-internationals Memphis Depay en Georginio Wijnaldum tot politiek leider Lodewijk Asscher. Heel Nederland staat sinds gisteren achter ‘Achie’. De voetballer van Excelsior kreeg in het duel met FC Den Bosch door de harde kern van de tegenstander termen als ‘k-neger’, ‘katoenplukker’ en ‘zwarte piet’ naar zijn hoofd geslingerd. ,,Het heeft een hoop losgemaakt”, kijkt Mendes Moreira terug. ,,Misschien ook omdat het de eerste keer was dat er een wedstrijd in Nederland door racistische leuzen is stilgelegd. Ik ben blij met de steun en positieve berichten die ik heb gekregen.”

Bekijk hier de reactie van Wijnaldum

De manier waarop FC Den Bosch met het incident omging, kon op weinig goedkeuring rekenen. Vooral de reactie van trainer Erik van der Ven leverde laaiende reacties op. ,,Ik vond dat hij op z’n minst z’n eigen mening had kunnen vormen, in plaats van zeggen dat hij alleen maar achter het statement van de club stond.” In de catacomben noemde Van der Ven Mendes Moreira een zielig mannetje, doelend op zijn manier van juichen. ,,Wat ik wel wil zeggen: ik heb verhalen gelezen dat de trainer van FC Den Bosch dat hij niet eens thuis kon slapen en dat hij en zelfs z’n dochtertje bedreigd worden. Ik weet dat hij me een ‘zielig mannetje’ genoemd heeft, maar het was nooit mijn intentie om hem in zo’n kwaad daglicht te zetten.”

Van der Ven heeft inmiddels excuses gemaakt. FC Den Bosch heeft een nieuw statement naar buiten gebracht. Daarin betuigt de voetbalclub spijt en erkent het ‘de plank volledig te hebben misgeslagen’ met het te snelle, eerdere statement. Ook maakt de club excuses aan Mendes Moreira. De club geeft toe dat er racistische uitingen van de tribune zijn gedaan richting de Excelsior-speler. De Brabantse club belooft actief de problemen ‘grondig aan te pakken en uit te bannen’. Deze week al zal er in dat kader een actieplan volgen.

Bekijk hieronder de duiding van Oranje-volger Maarten Wijffels op de reactie van Wijnaldum: