Volledig scherm
Sjoerd Mossou. © AD Sportwereld

Ons meer dan geslaagde complot om Luuk de Jong te laten winnen

ColumnColumnist Sjoerd Mossou beschrijft vandaag in zijn column hoe het AD er dit jaar in slaagde om Luuk de Jong het spelersklassement te laten winnen. 

Deze week werd Luuk de Jong gekroond tot Speler van het Jaar in het AD-spelersklassement. Van alle voetballers in de eredivisie kreeg de spits van PSV in 34 wedstrijden de hoogste gemiddelde beoordeling, vlak voor Matthijs de Ligt: gemiddeld 6,74 om 6,73.

Nou, dat hebben we geweten jongens.

Het regende boze mails en verontwaardigde reacties, want zo gaat dat tegenwoordig in het online moeras van iedereen een mening. Prima natuurlijk, dat moet vooral zo blijven, maar toch lijkt het me goed om eens te schetsen hoe dat nou in werkelijkheid gaat, met zo’n cijferklassement, want dat is verdorie nog niet zo eenvoudig.

Wat een boze lezer al suggereerde, is helemaal waar: bij het AD en alle regionale titels zorgen we er altijd voor dat er géén Ajax-speler wint. Om dat te bereiken, is zorgvuldige afstemming tussen alle betrokken journalisten in het land geboden, want het mag natuurlijk niet te veel opvallen. (U noemt dat misschien een complot, zelf spreken wij liever van ‘gedegen teamwork’.)

Om ons cijferklassement optimaal te kunnen beïnvloeden hebben we een speciale rekenformule ontwikkeld waarbij willekeurig welke Ajax-speler altijd 0,0032 punt minder krijgt dan hij eigenlijk verdient. Feyenoorders daarentegen krijgen altijd 0,045 punt extra, en PSV’ers 0,0036 punt, want die mogen we ook heel graag.

Daarmee waren we er nog niet, want Ajax was dit jaar erg goed, en Matthijs de Ligt, Hakim Ziyech en Frenkie de Jong al helemaal. Dat kan natuurlijk niet de bedoeling zijn - en daarom moesten we dit jaar drie keer een algehele spoedredactievergadering beleggen, onder leiding van hoofdredacteur Hans Nijenhuis en directeur Bart Verkade, op een geheime ondergrondse locatie in de bossen bij Wageningen.

Twee voormalig keurmeesters van de haringtest en de oliebollentest kwamen ons helpen met het pikante vraagstuk: hoe manipuleer je een klassement ten nadele van Ajax? Ofwel: hoe geef je een succesteam toch nog een subtiel geurtje van zure haring?

Quote

Matthijs de Ligt en Hakim Ziyech werden ongeveer benadeeld zoals dat de Oud-Hollandse Gebaks­kraam J. Damen uit Em­mer-Compascuüm in 1997 overkwam

De Ligt en Ziyech werden ongeveer benadeeld zoals dat de Oud-Hollandse Gebakskraam J. Damen uit Emmer-Compascuüm in 1997 overkwam. (U weet dat ongetwijfeld nog: die bakte hartstikke lekkere oliebollen, maar de jury propte er stiekem wat aangebrande rozijnen bij).

Wat het extra gecompliceerd maakte: oorspronkelijk hadden we dit seizoen Sven van Beek en Renato Tapia op het oog om het klassement te winnen, maar dat bleek halverwege niet meer erg geloofwaardig.

Gelukkig bleef ons alternatief Luuk de Jong maar sleuren en scoren. Vooruit, we moesten er een paar keepertjes voor omkopen met een proefabonnement en een platenbon, maar het was het allemaal waard, Luuk won met een minimale voorsprong op De Ligt.

Volgend jaar wint er weer gewoon een Feyenoorder, mensen, daar kunt u rustig van op aan.