Edward Linskens in 2016.
Volledig scherm
Edward Linskens in 2016. © Archieffoto DCI Medi

Oud-PSV’er Linskens biedt nabestaanden eerste hulp: ‘Respect hoe mensen met de situatie omgaan’

Voormalig PSV’er Edward Linskens helpt nabestaanden op weg in de uitvaartwereld. ,,Het geeft me voldoening.”

Edward Linskens leest elk jaar de ‘agenda-stukjes’ over hem in het begin van april met een glimlach. Door zijn goal voor PSV in 1988 in een vol Bernabéu (vandaag 32 jaar en 3 dagen geleden) is hij op een prominente manier onderdeel geworden van de geschiedenis van de Eindhovense club. Dankzij Linskens kreeg PSV het grote Real Madrid op de knieën, via een schotje dat 999.999 van de 1 miljoen keer wordt gestopt door de keeper.

Tegenwoordig geeft de 51-jarige Venraynaar op een heel andere manier iets aan de maatschappij. Bij uitvaartverzekeraar DELA draait hij al meer dan zes jaar mee in de nachtdienst. Linskens vangt telefoontjes van nabestaanden op en gidst ze door de eerste en moeilijke momenten waarop ze aangewezen zijn op de uitvaartverzekeraar. 

‘Een beetje waardering voelt altijd goed’

Quote

We kunnen de situatie gelukkig goed aan en ik vind dat er veel begrip is bij nabestaan­den, die je soms moet vertellen dat nu niet alles kan.

Edward Linskens

,,Meestal ben ik er drie of vier keer per week, van tien uur in de avond tot zeven uur in de morgen. Het is werk waaruit ik voldoening haal en ik denk ook belangrijk werk. Je praat met mensen die verdriet hebben en probeert er voor ze te zijn als een van hun dierbaren is overleden. Dat stukje is nu tijdens de coronasituatie niet heel anders dan anders, maar je merkt wel dat er buiten DELA meer aandacht is voor ons. Een beetje waardering voelt altijd goed. We kunnen de situatie gelukkig goed aan en ik vind dat er veel begrip is bij nabestaanden, die je soms moet vertellen dat nu niet alles kan. Ik heb er respect voor hoe mensen in de praktijk met de situatie omgaan, want het is niet altijd makkelijk.”

‘Het verdriet is af en toe groot’

Quote

Sommige families hier in de buurt zijn ook buitenge­woon hard getroffen. Het verdriet is af en toe groot en dat raakt ook ons.

Edward Linskens

Linskens moet zijn gehoor erop wijzen dat momenteel bijvoorbeeld bij het opbaren van een overledene en voor de uitvaart allerlei beperkingen gelden. ,,De meeste mensen zijn goed op de hoogte van het feit dat er nu restricties zijn voor bijeenkomsten. Desalniettemin kan het heel moeilijk zijn dat er maximaal dertig mensen mogen komen, zeker als de overledene een grote familie heeft. In die zin vraagt ons werk tijdens de coronacrisis wat meer dan normaal. Sommige families hier in de buurt zijn ook buitengewoon hard getroffen. Het verdriet is af en toe groot en dat raakt ook ons. We kunnen het niet wegnemen, maar mensen soms wel gerust stellen en een luisterend oor bieden. Bij DELA wil je aan de ene kant een baken van rust zijn en ook duidelijkheid proberen te verschaffen. Men moet dag en nacht van ons op aan kunnen, of we het druk hebben of niet. Het is wel drukker dan normaal.”

De baan leert hem dingen te relativeren. Toch verliest Linskens zijn spontaniteit niet en schakelt hij makkelijk naar de belangrijkste bijzaak. ,,Ik vang mensen op die een sterfgeval van een van onze leden melden en zet dan direct een aantal dingen in gang. Soms zijn mensen verrast als ze merken dat ik het ben, omdat ze van mijn periode bij PSV weten. Ja, het gaat dan vaak over de goal in Madrid. Dat is blijven hangen, maar ik heb toch tien jaar bij het eerste elftal gezeten en prachtige dingen meegemaakt. De echte kenners weten dat wel, maar sommigen zullen me een eendagsvlieg noemen. Ik ben op een leeftijd gekomen dat ik me daar niet meer druk over maak en begrijp het ook wel een beetje.”

Leed van de coronacrisis

Het leed van de coronacrisis hoort hij dagelijks aan. Toch hoopt ook Linskens dat er snel weer gevoetbald wordt. ,,Dat zou mooi zijn, maar uiteindelijk is veiligheid natuurlijk het belangrijkste. Laten we gewoon goed luisteren naar de deskundigen.”

Juul Ellerman (links) en Edward Linskens (rechts) vieren de 5-1 winst op Steaua Boekarest in 1989.
Volledig scherm
Juul Ellerman (links) en Edward Linskens (rechts) vieren de 5-1 winst op Steaua Boekarest in 1989. © DPG