PSV’er Ihattaren kiest voor interlandcarrière bij Oranje

VideoMohamed Ihattaren kiest voor zijn interlandcarrière voor Oranje. Dat heeft de KNVB zojuist bekendgemaakt. Ihattaren is 17 jaar en wordt gezien als een speler voor de toekomst van het Nederlands voetbal. Hij kon ook uitkomen voor Marokko, maar vindt dat er in Nederland veel voor hem is gedaan en wil daarom de kleuren van Oranje verdedigen. 

Quote

Voor mijn moeder voelde het ook goed.

Mohamed Ihattaren

Bondscoach Ronald Koeman is in zijn nopjes met de keuze van Ihattaren, zegt hij in een interview met Ons Oranje. ,,Ihattaren is een jonge speler die een geweldige ontwikkeling doormaakt. Hij kan enorm belangrijk worden voor het Nederlands elftal. We hebben er vanuit de KNVB alles aan gedaan. Meerdere gesprekken gevoerd met Mo en zijn familie en ook telefonisch heb ik hem regelmatig gesproken. De rol van PSV, en met name van John de Jong en Mark van Bommel, was daarbij heel belangrijk.”

Ihattaren, die onlangs zijn vader verloor aan kanker, is op 17-jarige leeftijd een van de belangrijkste krachten van PSV. ,,Behalve met mijn familie en de KNVB, heb ik ook veel met Mark van Bommel gesproken‘’, zegt Ihattaren in eerste reactie. ,,Daarnaast heb ik met mijn teamgenoten overlegd. Zij zitten al bij Oranje en vertelden me hoe het is om bij het Nederlands elftal te voetballen. Dat neem je allemaal mee in je besluit. Het was een goed laatste gesprek en voor mijn moeder voelde het ook goed. Nu kan ik me weer focussen en belangrijk zijn voor de club.”

Ihattaren voetbalde in verschillende nationale jeugdelftallen van Nederland. De middenvelder kon nog voor Marokko kiezen omdat hij nog geen officiële interland voor het ‘grote’ Nederlands elftal heeft gespeeld. ,,Sinds Onder 14 speel ik al in het oranje en ik heb met Onder 17 nog het EK gewonnen. Het is mooi dat ik dat voort kan zetten.”

Ihattaren maakt geen deel uit van de voorlopige selectie van Oranje voor de komende interlands tegen Noord-Ierland en Estland. Bondscoach Koeman laat nog in het midden wanneer hij het grote talent van PSV gaat selecteren. ,,Ik kan niemand iets beloven, maar als je hem ziet, dan komt dat wel goed. Zijn keuze is in ieder geval een mooi signaal naar andere spelers die voor dezelfde keuze komen te staan. Dit is echt belangrijk voor het Nederlandse voetbal.”

De in Nederland geboren Hakim Ziyech, Noussair Mazraoui en Oussama Idrissi kozen de afgelopen jaren voor een interlandcarrière bij Marokko.

Mo Ihattaren met Ronald Koeman.
Volledig scherm
Mo Ihattaren met Ronald Koeman. © PSV
Sparta-PSV seizoen 2019/2020
Mohammed Ihattaren na een gemiste kans
Foto ; Pim Ras
Volledig scherm
Sparta-PSV seizoen 2019/2020 Mohammed Ihattaren na een gemiste kans Foto ; Pim Ras © Pim Ras Fotografie